Седма музейна работилница за деца отвори врати в Кюстендил

Нейното мото е "Пътят на хляба в древността"

Седма музейна работилница за деца отвори врати в Кюстендил. Нейното мото е "Пътят на хляба в древността", информира infomreja.bg.

Производството на хляб е една от най-древните практики, познати в човешката цивилизация. Първите сведения за приготвянето му датират от шестото хилядолетие преди Христа – новокаменна епоха. При археологически проучвания, включително и на територията на Кюстендилски регион, са открити каменни хромели (ръчни мелници), с които се е мляло зърното. То се е съхранявало в специални глинени съдове – хранилища. Вероятно първите хлебни изделия са се приготвяли от едросмляно брашно и вода и са се пекли върху нагорещени камъни. Затова и първите пити са били доста тънки.

През август Регионалният исторически музей в Кюстендил свързва музейната си работилница за деца с празника „Панагия – Въздигане на хляба”, който традиционно се провежда в града в деня на Успение Богородично – 15 август.

Целта на работилницата през този месец е да запознае децата с начина на приготвяне на хляба в древността – от засяването на зърното до изпичането на тестото. Те ще имат възможност сами да направят брашно за своя хляб с помощта на хромел и да изработят модели на оригинални експонати от новокаменната и каменно-медната епохи, свързани с хлебарството – модели на пещ, сърп от рог на елен, съд хранилище за зърно, крина, хаван.

Музейният кът за деца и любопитни възрастни ще приема желаещи да опознаят пътя на хляба в древността на 12, 13 и 14 август от 14.00 до 18.30 часа.