Хитри търговци и хотелиери скубят такса за плащане с карта

Тарифата варира от 15 стотинки до 1,50 лв.

Търговци слагат нерегламентирана такса за плащане с банкова карта, съобщи "Телеграф". Практиката става все по-масова, а проблемът е, че в много от случаите потребителите разбират, че са били "таксувани" едва впоследствие. Така крайната цена излиза по-висока от обявената, а търговците се оправдават, че по този начин просто прехвърлят банковата такса за трансакцията от себе си на клиента.Лев и петдесет към сметката за плащане с карта добавят в ресторант в Шумен, останал изненадан редовен клиент. Официално тарифата не е обявена никъде в менюто. Тъй като в заведението няма подвижен ПОС терминал при поискване за плащане с карта служителите препращат към рецепцията на прилежащия хотел на същия собственик.
"Взимаме 1,50 допълнително за плащане с карта, нали ви обясниха в ресторанта", уверено пита рецепционистката. Така сметката изведнъж се оказва със 7% такса ПОС терминал. Когато се опитваме  да разберем причините за нововъведението и защо при касово бонче за 20 лева ще ни въведат плащане за 21.50 лв, жената няма обяснение.
Такова обаче дава собственикът на хотела. "Между 1600 и 2000 лева плащам всеки месец на обслужващата ми банка за ползването на ПОС терминал", обясни Йордан Иванов. "Таксата, която събирам, влиза във фактурата и аз не я крия. След като банката ми взема такси, ще ги прехвърля на клиента. Аз не съм Червеният кръст, нали?"
Практиката навлиза усилено и в търговията на дребно. Така е вече например в търговските вериги в Кюстендил, където вземат по 15 ст. такса на плащане на каса с дебитна или кредитна карта.