Туристически бос отказва да върне вишната пред Японския хотел

Крими

11-08-2015, 10:30

Снимка:

©Велислава Антонова

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Изкореняването е станало без разрешението на Столична община, която му състави акт

Туристическият бос Ветко Арабаджиев няма намерение да върне на мястото им пред бившия Японски хотел откраднатата японска вишна и останалите изкоренени дръвчета, които са символ на сградата.


В средата на юли възмутени столичани сигнализираха Столична община за изкоренени дървета пред хотел "Маринела", по-известен като Японския. Столична община установи нарушението и състави акт за 50 хил. лв. на хотела, който е собственост на Арабаджиев. Изкореняването на дърветата е станало без разрешение от общината, която не е била уведомена от бизнесмена.


Арабаджиев обаче смята, че не е извършил никакво нарушение. В официално разпространена до медиите позиция той обясни, че японската вишна е присадена под грижите на агроном "в емблематичната вътрешна Японска градина към хотела".


Разликата е, че преди вишната и останалите четири дървета са били на общинска територия, докато сега са в частната собственост на г-н Арабаджиев, обясни кметът на район "Лозенец" Любомир Дреков пред Mediapool.


"Вие кажете как се нарича това нещо. Аз съм толерантен и не искам да давам квалификации", допълни Дреков.


Той съобщи, че Ветко Арабаджиев оспорва административния акт за извършено нарушение в съда и смята, че той е неоснователен.


Чрез дружеството си "Виктория груп ВМ", официално собственост на сейшелска офшорка, Арабаджиев стана собственик на столичния хотел "Кемпински-Зографски", известен преди като "Японския" през лятото на 2014 г. Първо го преименува на съпругата си Маринела, а през тази година започна да се разпорежда и с терените пред него, които са общинска собственост.


Арабаджиев е сред най-големите хотелиери в страната. Под шапката на неговата "Виктория груп" влизат четири туристически обекта в Слънчев бряг. Това са огромният "Виктория палас" с 950 легла, "Чайка бийч", "Аркадия" и "Метропол".


Негова собственост е и курортът "Елените", включващ четири хотела и вилно селище. Към това се прибавят петзвездният хотел "Пампорово" в едноименния курорт, както и хотел "Марица" в Пловдив.

Mediapool не успя да се свърже с бизнесмена за коментар по темата.