Правозащитник: ВКС кагегорично отменя ЕVN-таксата при възстановяване на тока

Парите

11-08-2015, 15:18

Снимка:

©Pixabay

Автор:

Пловдив Утре

Всичко от Автора

Димитър Деков иска съдебното решение да се прилага и от другите два оператора в страната

Върховният касационен съд категорично отменя таксата, която ЕVN налага за възстановяване на спряно електричество, поясни председателят на Сдружението за правна помощ на потребителите Димитър Деков.

 

Припомням, че енергийното дружество обяви, че ще се съобрази с решението на съда и ще промени оспорените в съда текстове от общите условия, но ще остави таксата, защото тя е разход, който дружеството ЕVN Електроснабдяване плаща на ЕVN Електроразпределение.

Деков, както и адвокат Мадлен Кавръкова, посочиха, че разходите по възстановяване на спряно електричество са включени в цената на тока и не следва да се начисляват отново. Ако от ЕVN продължат да начисляват таксата, ще сезираме прокуратурата за неизпълнение на съдебно решение, каза Димитър Деков.

 

От сдружението ще изпратят писмо до Комисията за защита на конкуренцията, КЕВР, както и парламентарната комисия по енергетика и ще поискат решението на съда да се прилага и в клиентските условия и на другите два електроенергийни оператори в страната.

По-рано от ЕVN обясниха, че клиентите им в Югоизточна България ще продължат да плащат за възстановяване на електрозахранването, при прекъсване на снабдяването, поради неплатена в срок енергия. В коментар на решението на ВКС от дружеството заявяват, че цената за възстановяване винаги се е заплащала от клиентите към мрежовото дружество, а не към снабдителното дружество.

 

В този смисъл отпадането на чл. 34, ал.1, от Общите условия на "EVN България Електроснабдяване" не променя необходимостта от компенсиране на разходите за преустановяване и възстановяване на захранването, реализирани от мрежовото дружество "EVN България Електроразпределение", се посочва в съобщението.