Истерия се заформи около водата в Плиска

Общество

11-08-2015, 17:43

Снимка:

©frognews.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Шуменската здравна инспекция ще я изследва, има дума да я продават по будки и лафки

Водата от наскоро открития при археологически разкопки кладенец при Плиска ще бъде изследвана от Регионална здравна инспекция Шумен.


Ще бъде извършен цялостен физикохимичен и микробиологичен анализ, въпреки че кладенецът не е регистриран като общественозначим обект, нито има постъпило искане за издаване на разрешение за водоползване.


Проверката е разпоредена лично от заместник-министър Адам Персенски заради големия медиен и обществен интерес.


Проверката ще бъде извършена в акредитирана лаборатория от клас А и резултатите ще бъдат оповестени до края на утрешния ден.
Министерство на здравеопазването не се ангажира с проби и резултати, оповестени от частни лица, се посочва в прессъобщението на здравното министерство.


За откриването на водата бе съобщено преди седмици лично от проф. Божидар Димитров, който обяви, че държи да полее за здраве и успех премиера Бойко Борисов. Това вече е направено, като освен Борисов окъпани със "свещена" вода бяха и други трима министри.


От Регионалния исторически музей в Шумен потвърждават за огромния интерес към водата в Плиска. Има много желаещи да си пълнят вода от кладенеца, открит в старопрестолна Плиска. Археолозите пълнят туби и раздават на дошлите.


Опитът за комерсиализация на водата от кладенеца обаче категорично бе осъден от ръководителя на Историческия музей в града Георги Майсторски, цитиран от Шум.бг.
Въпреки че рекламата и привличането вниманието на туристите е нещо изключително важно и според него също, не трябва да се изпуска контрола над този процес.
Ако някой иска да почерпи от силата на това място, трябва да дойде лично, каза Майсторски.


Въпреки че рискува да обтегне отношенията си с проф. Божидар Димитров, Георги Майсторски заяви, че продажбата на водата по будки и лафки обаче е абсурдно.


Според Георги Майсторски, ако някой има някакви права върху тази вода и може да си позволи да развива търговска дейност с нея, това е Регионалният исторически музей в Шумен. "Аз лично бих претендирал пред МС за даване на концесия за точно едно такова премерено използване на тоя ресурс по някакъв вид концесия", каза Майсторски.