Кметове с по няколко мандата се отказват от надпреварата

Политика

12-08-2015, 06:41

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В Свищов, Елена и Златарица реформатори и патриоти се явяват заедно

Кметове, управляващи общините си повече от десетилетие, се отказват от нов мандат, пише в. "Сега". Такъв е случаят с Търговище, където изкаралият четири мандата Красимир Мирев не потърси пети. Той си направи отвод при кметските номинации, но ще води листата на БСП за общински съветници. Вместо него социалистическата партия издигна Диан Цонев, който е бивш шеф на ДАНС в Шумен и Търговище. Последно е бил шеф на дирекция в администрацията на Мирев.

Подобно е положението и в Калояново. Управлявалият 16 години Александър Абрашев няма повече да управлява града. Той бе издигнат от СДС и други десни партии, а на вота през 2011 г. бе подкрепен и от ГЕРБ. Носеше неформалната титла "Най-успешния десен кмет". Сдава поста и дългогодишният управник на Сапарева баня Сашо Иванов, който участваше в надпреварата като независим. Пред местни медии той обяви, че подкрепя за поста заместника си Васил Маргин. И още един градоначалник се закле, че "с кметуването е свършено" - Цонко Цонев, който управлява Каварна 12 години, подкрепян от различни формации, включително НДСВ и ГЕРБ. Румен Маноев, който ръководи Козлодуй два мандата, издиган от дясноцентристки формации през 2007 г. и от ГЕРБ четири години по-късно, също се отказва. В медиите се появиха информации, че арестуваният преди 3 години дългогодишен кмет на Куклен Димитър Сотиров ще се кандидатира отново, но той отрече.

Все още е енигма дали скандалният хасковски кмет Георги Иванов ще се впусне в битката за пети мандат. Преди време каза, че няма, но подобно обещание бе дал и преди четвъртия. Местни медии не го изключват от надпреварата.

КОАЛИЦИЯ

Реформаторският блок и Патриотичният фронт ще издигнат кмета на Свищов Станислав Благов за пети мандат, обявиха великотърновските депутати Иван Иванов (РБ) и доц. Милен Михов (ПФ), цитирани от "Дарик". Благов отива на избори с подкрепата на "Коалиция за Свищов". Засега в нея влизат двете формации, но е отворена за участие и на други партии. Реформаторите и фронтоваците ще участват заедно на местните избори в още две великотърновски общини - Елена и Златарица. "Г-н Благов е достоен и силен кандидат, добър кмет и ще може да надгради нещата, които до момента са свършени", каза Иван Иванов. "Заставаме зад кандидатурата на Станислав Благов заради успешното ръководство на община Свищов. Неговите качества и работоспособност са първото условие, което ни дава основания да го подкрепим", допълни доц. Милен Михов. Най-вероятно Станислав Благов ще води и общата листа за съветници в града, в която ще намерят място представители на РБ, ПФ и граждани.