Задават се три поредни суперлуни

На 28 септември пък ни чака лунно затъмнение

3 суперлуни ще ощастливят българите в 3 поредни месеца. Астрономическото събитие идва на 29 август, 28 септември и 27 октомври. При суперлуната пълнолунието съвпада с перицентъра на окололунната орбита и пълната Луна изглежда по-голяма.
Макар всяка година да има по няколко суперлуни, новото тази година е, че те съвпадат с края на лятото и началото на есента - пълнолунието през август, септември и октомври ще бъде в района на лунния перицентър. Луната ще изглежда по-голяма едва с 3-5 на сто от диаметъра. Често обаче хората имат илюзия за по-голяма Луна, особено когато тя е ниско над хоризонта, сравнена с размера й в зенита.
На 28 септември пък ни чака лунно затъмнение. То ще започне в 3,11 ч сутринта, а максималната му фаза ще е в 5,47 ч.
Луната първо ще потъмнее, а след това ще стане червена като кръв. В това няма нищо катастрофално или зловещо - Луната се оцветява в червено по същата причина, по която небето е синьо - нашата атмосфера разсейва по-добре синята част от спектъра, а светлината, която лети през атмосферата, за да бъде отразена от Луната, става червеникава, разказват учените. Те са категорични, че лунните затъмнения са вече изчислени за векове напред и затова е ирационално да се чака някакъв ужас от предварително известно събитие. Затова астрономите съветват хората да се наслаждават на красивите гледки.
С просто око българите ще могат да видят и астероида Веста, който в края на септември ще достигне шеста степен звездна величини и ще бъде достъпен за наблюдение с просто око. Веста може да се види през нощта в южното съзвездие Кит.