Богослов: Кой назначи Божидар Димитров за главен жрец?!

Общество

12-08-2015, 11:56

Снимка:

offnews.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Той няма представа какво е кръщение и покръстване, твърди проф. Калин Янакиев

Божидар Димитров се самоназначава за главен жрец на републиката. Чух възраждането на вечния дух на Людмила Живкова. Няма нищо общо между православието и баба Ванга. България ке се оправила, като се възстановят четири църкви. България ще се оправи, когато българите имат добро управление и започнат да живеят и работят по европейски. Това бе коментарът на проф. Калин Янакиев - богослов от Философския факултет на СУ, цитиран от Фрогнюз.бг. - за лечебната вода в Плиска, Ванга и прозренията на шефа на НИМ.

"Никой сериозен учен не може да има против осъществяването на археологически разкопки на територията в страната и съответно реставрирането им в историческите им граници, доколкото това е възможно. Това срещу което протестира учената общност, към която смея да се числя и аз е използването на археологически паметници и разкопки за популистки, и други цели", подчерта професорът. "Искам да попитам: кой назначи Божидар Димитров за главен жрец на държавата, за да коментира и да казва, че на разкопките, които в момента се осъществяват в Плиска и базиликата, която беше разкрита там, че това е мястото, където е бил покръстен княз Борис?! За всеки сериозен учен е ясно, че мястото на покръстването му не е известно на историците и то може да се е осъществило както на наша територия, така дори и в Константинопол", коментира проф. Янакиев.

Управляващите да престанат да слушат този "странен мениджър", препоръча богословът. "Човек ще си помисли, че Божидар Димитров е специалист по лекуване на очи. Не може да лъжем, за да привличаме туристи", категоричен бе той. "Ако ние продължаваме да лъжем и да преиначаваме както си искаме фактите, без всичко това да лежи на сериозни исторически доказателства, както това прави Божидар Димитров, като целта е да привличаме повече туристи,  то докато действаме така - държавата ни със сигурност няма да се оправи", каза професорът. Според него възстановяването на гробовете на Аспарух, Кубрат и на Ивайло в празна църква е бутафория.

"Божидар Димитров няма представа какво е кръщение и покръстване. Когато стане водосвет, тази вода може да служи за освещаване, и то тогава, когато се приеме с някаква вяра. Смехотворно е, че ако се пийне от тази вода, ще се излекуват очите. Тя трябва да е осветена, за да е лековита, обясни своето виждане богословът.

"Протестирам за комерсиализирането на тази работа. Недопустимо е Димитров да казва какви флакончета ще се раздават с в. "Стандарт" и при това свързано с човек, срещу когото протестирахме през 2013 г.", коментира Янакиев бизнеснамеренията на професора, визирайки участието в това и на Делян Пеевски.

"Нямам нищо против археологическите разкопки, но протестирам един професор, който е сменил няколко партии, и който ме нарича марксист-ленинист, да е главен жрец на републиката, възмути се Калин Янакиев, който е отявлен член на ДСБ.

"Аз поздравявам българските управляващи за това, че отделят средства за провеждането на археологически разкопки и подобна дейност, но ги призовавам да престанат да слушат този странен мениджър в лицето на Божидар Димитров, който дори моля ви се казва, че знае какви лечебни свойства имала водата в базиликата в Плиска. Това не е сериозно", смята Калин Янакиев.

"Изключително съм недоволен и протестирам от името на цялата професионална общност срещу това историята да бъде комерсиализирана по начина, по който това се прави от Божидар Димитров", категоричен бе богословът.