Тази нощ вдигни очи - ще има дъжд от падащи звезди

Животът

12-08-2015, 12:05

Снимка:

снимка, forumnews.bg

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Дъжд от падащи звезди ни очаква тази седмица

Пожелайте си всичко, може и да се сбъдне

Тази нощ си пожелайте всичко, но не решавайте нищо важно, предупреждават астролози. Причината е, че пика на падащите звезди, който може да се наблюдава след полунощ, съвпада с ретроградната Венера, по време на която не бива да се започва или приключва нищо важно. 
Едно от най-зрелищните събития, които могат да се наблюдават в лятното нощно небе - метеорния поток на Персеидите, навлиза в кулминацията си. Любителите на падащи звезди ще могат да отброяват до 100 на час през следващите няколко дни, докато Земята преминава покрай остатъците от кометата Суифт-Тътъл.
Доц. д-р. Алексей Стоев, директор на Института за космически изследвания и технологии, филиал Стара Загора, сподели пред БНР, че Земята ще премине през орбитата на кометата и милиони частици ще изгорят на голяма височина - между 80 и 120 км, докато навлизат в атмосферата. През годините интензивността на метеоритния поток е различна.
Тази година очакваме часово число, както се нарича на езика на астрономите - тоест броят на метеорите за един час, около 100 - 120. Имало е години, когато са били около 10 - 15 000 а е имало и години когато са били 100 -120 000. Но сега все пак не е малко, защото е имало време, когато са падали и под 50.
Пикът на звездопада през тази нощ ще може да се вижда най-добре след 24.00 и още по-добре в малките часове преди изгрева, но извън големите градове, където изкуствените светлини ще пречат на гледката. Най-доброто време за наблюдение на феномена е след полунощ, до около 3 ч. сутрината. Персейдите се виждат в посока Изток - Югоизток и са жълтеникави на цвят. Наблюденията са абсолютно безопасни за човека.