Ще разследват кметицата на Ракитово още два месеца

Крими

12-08-2015, 14:26

Снимка:

©Община Ракитово

Автор:

Пловдив Утре

Всичко от Автора

Следствието ще продължи и за настоящия кмет на Белово

С два месеца се удължава разследването срещу бившия кмет на Ракитово Емилия Еленкова, обвинена в злоупотреба с власт и умишлено причинени имуществени вреди на общината. Удължава се разследването и срещу настоящия кмет на Белово Костадин Варев.


Емилия Еленкова е разследвана заради това, че в качеството си на длъжностно лице през 2011 година е нанесла щети на общината за над 213 хиляди лева, които с натрупаните лихви и неустойки към днешна дата са набъбнали на 800 хиляди лева. Става въпрос за няколко договора, два от които са за ремонт на градската баня.


В договора е записано, че ако до два месеца фирмата не получи 35 процента авансово плащане на определената сума за ремонт, то строителят след това получава 120 процента от цялата сума, без дори да е извършил ремонтни дейности. Авансовото плащане не е извършено, а в администрацията на общината липсват и договорите с фирмата, която в последствие се оказва и с фалшив адрес. И към днешна дата ремонт в банята не е извършен, но фирмата претендира да получи парите си, въпреки несвършената работа.


Кметът на Белово Костадин Варев е обвинен в разпродажбата на общински имоти на безценица. В един от случаите софийска фирма е закупила 33 имота за 2 милиона лева, които след това е ипотекирала за 10 милиона лева. Разследват се продажбите на общо 281 имота. Според разследващите това са класически примери за източване на общините.