Шабла с пет бивака за къмпингуващи

Туризъм

13-08-2015, 07:34

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

За пръв път в България тази форма на пребиваване на морския бряг ще бъде приложена в общинаата

Община Шабла е първата в страната, която получи разрешение и вече има създадени 5 бивака за къмпингуване на своята територията. Идеята на кметството е по този начин да се ограничи дивият туризъм в региона, който нанася сериозни щети на пясъчните дюни, а и създава предпоставки от възникване на горски пожари, защото немалка част от туристите опъват палатки и поставят каравани в горите край китните морски села.

За пръв път в България тази форма на пребиваване на морския бряг ще бъде приложена в нашата община, каза зам.-кметът Георги Тодоров, който е пряко ангажиран с очертаването на местата за бивакуване. "Поставени са контейнери, химически тоалетни. Опитваме се да създадем елементарни условия", казва Тодоров. Общата площ на местата за бивакуване е почти 195 дка.

Биваци ще има на север от север от Дуранкулак, близо до граничарския плаж; на север от къмпинг "Крапец"; в близост до бункера на Езерец и в южната част на Тюленово, местността Ашалък. За да бъдат информирани туристите, които посещават община Шабла, са монтирани информационни табели, в които са посочени и GPS координатите на терените за отдих.

На сесия през юли Общински съвет - Шабла, определи такса, която е в размер на 2 лв. за 10 кв. м на денонощие, като туристите могат да плащат таксите на място - на охраната, или в кметствата на съответните села.