Автоджигит уби при гонка момче и момиче на 16 години

Крими

13-08-2015, 08:00

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Гонките в Лесидрен били редовни, полицията не се намесвала, било работа на КАТ

16-годишната Велислава Цанкова от Троян загина на място, пометена от кола край пътя до ловешкото село Лесидрен във вторник вечерта. Момичето стана жертва на нелегална гонка между две коли. Приятелят й Марино Цветанов, на 16 г. от Лесидрен, почина в “Пирогов” в сряда следобед от тежките травми. Година по-малката Петя Божкова от София, е в тежко състояние и също е транспортирана в софийска болница.

Малко преди 18:50 ч във вторник 6-7 деца вървели от двете страни край отклонението за главния път София - Варна. Обикновено се събирали край т.нар. Съева чешма и там се забавлявали. Внезапно от маранята след близкия завой към групичката се стрелнали БМВ, шофирано от Ален А., на 23 г., и “Ауди 80”, управлявано от Филип М., на 28 г. - и двамата от Лесидрен. Натискайки газта в безумна надпревара, те в последния момент видели децата от двете страни на пътя.

Ален успял да реагира и не блъснал вървящите отляво деца. Филип обаче буквално помел тримата отдясно. Велислава издъхнала мигновено, Марино и Петя били зверски потрошени. Откарали ги в ловешката болница, но още същата вечер бащата на Петя, полицай в София, я транспортирал до болница в София.

С реанимобил Марино също бе изпратен за лечение в София в сряда по обяд, но няколко часа по-късно той издъхна в хода на реанимационните действия. Момчето било докарано в София с комбинирана травма - потрошени ръце и крака, травма на мозъка, хематом в корема. Прекършеният млад живот на Велислава хвърли в потрес съучениците в троянското училище “Васил Левски”.

Момичето трябваше наесен да е в X клас и всички тъгуват за него. Описват го като едно от най-интелигентните деца, открояващо се ярко дори сред най-задружния клас в училището. Вили имала много таланти, била амбициозна и самокритична. Преподавателите споделиха, че еднакво добре се представяла и по български език и литература, и по математика, и по английски, и по всички останали предмети.

Непрекъснато четяла. Въпреки че имала само шестици, продължавала да се цели високо. Наскоро се явила за сертификат по английски и математика. “Всички я обичаха. Такова слънчево момиче бе, ще ни липсва много”, изплака нейна учителка. В края на учебната година Велислава изпратила няколко есета на учителката си по литература.

Вили карала ваканцията в Лесидрен при баба си и дядо си. “Селото е сред най-големите и подредените в Ловешко. Има над 1000 жители, които се увеличават през летните месеци”, каза кметът. Доста били и внуците, идващи от цялата страна. В горещите вечери се събирали край Съева чешма. Във вторник също отишли там, но не се бавили. Гледали да се приберат по светло. Тогава ги застигнали автоджигитите.

В Лесидрен не за първи път се правят нелегални гонки с коли. “Има група младежи в селото, които обичат да натискат педалите и гумите да им свирят”, разказа кметът Борис Нешев. Даже преди 2 седмици имало такова лудо каране, че той сигнализирал в полицейското управление в Угърчин.

Автокушията била заснета от момиче, което качило клипа в интернет. Служителите на реда дошли, но вдигнали рамене, тъй като това не било в техните правомощия, а в тези на КАТ. Междувременно клипът бил свален веднага от мрежата, свидетели не се появили. Единственото, което последвало, били предупредителни протоколи на няколко момчета, за които се знаело, че карат по-лудо.

Филип и Ален обаче не били сред тях. Според местните жители двете момчета били от добри и трудолюбиви семейства. Фильо се занимавал със строителство, а Ален работел в месокомбинат към кооперация “Доверие”. Досега нямали негативни прояви. Отнасяли се уважително към хората. След зверското крайпътно меле Филип бил изпробван за алкохол с техническо средство, дал и кръвна проба. Не е открито наличие на алкохол.