Боб чорбата отново ще се прави от добруджански фасул

Добруджанци

13-08-2015, 15:02

Снимка:

gotvach.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Зрелият фасул по-скъп от бройлера

Олиото и доматите скачат, фасула и яйцата падат

След като дълго време варяхме китайски, казахстански и други вносни продукти

За първи път, след близо десетилетие на многократно намаляване на площите с фасул, земеделските стопани в Добричка област възраждат производството на протеиновата култура. През тази стопанска година в региона се отглеждат 6182 декара, срещу само 672 декара миналата година. От земеделската служба
обясняват повишения интерес с новите финансови стимули, които стопаните получават за отглеждане на протеинови култури. С влизане в сила на изискването, част от площите земеделските стопани да засеят с азотофиксиращи култури, част от земеделците избраха фасула като такава култура, пише "Монитор".
По данни на областната земеделска дирекция, в първите ожънати полета от около 800 декара в общините Каварна, Крушари и Тервел, средният добив е 118 килограма от декар. През миналата година реколтата от боб в областта е достигнала 105 тона при среден добив 156 килограма. След лавандулата, чиято жътва приключи в цялата област и стопаните в Каварна отчетоха най-висок добив - 900 кг/дка, сега отчитат най-висок добив и от фасул, сочи справката на земеделската дирекция в Добрич.
Добруджанският земеделски институт край Генерал Тошево разработи два нови сорта бял боб – Устрем и Блян, и един нов сорт пъстър боб – Вежен. Предимството им е, че се прибират директно с комбайн, а не на ръка. Според специалистите от института, зрелият фасул е много добър предшественик на всички култури, тъй като оставя в полето поне 5 – 6 кг азот на декар.
От областната земеделска служба обявиха, че жътвата на пшеница в Добричка област напълно приключи. В хамбарите са прибрани 643 401.1 т пшеница, като средният добив тази година от декар е 537 кг, при 481 кг/дка средно за областта миналата година. Най-високи са добивите от зърно на стопаните в Балчик - 574 кг/дка, а най-ниски - в Крушари - 450 кг/дка. От засетите с лавандула 4 461 дка в цялата област са произведени 2418.11 т цвят. Средният добив при етерично-маслената култура е 542 кг/дка.