НЗОК: От 300 болници само в 30 няма нарушения

Общество

13-08-2015, 16:41

Снимка:

btvnovinite.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Неспазването на алгоритъма за приемане и изписване на болните води до източване на касата

Според отчета за бюджета на НЗОК за миналата година всички извършени медицински дейности са заплатени изцяло на лечебните заведения, но за сметка на това бюджетът е актуализиран на два пъти – общо с 325 милиона, каза за БНР Хасан Адемов – член на здравната комисия. Отчетът за 2014 година е внесен в Народното събрание и в Комисията по здравеопазване на 31 юли тази година.

Според Хасан Адемов констатацията, че от 300 болници само в 30 не са открити нарушения, е заради липсата на конкуренция между няколко фонда и оттам липсата на по-строг контрол.

"Нарушенията се повтарят през всичките тези години, откакто функционира НЗОК. Проверяващите органи – финансовите и медицински контрольори, извършват предварителен и последващ контрол на отчетената от лечебните заведения медицинска дейност. А големият проблем е, че всички тези нарушения се повтарят през годините. За съжаление на база предписанията и административните наказания, наложени от контролиращите органи, не се взимат мерки от страна на лечебните заведения, за да бъдат коригирани", заяви Адемов.

Най-често повтарящите се грешки са свързани с нарушения на алгоритъма на приемане на болните в лечебните заведения, при изписването им, нарушения на алгоритъма при диагностично-лечебния процес.

Това са нарушения, които водят до източване на Здравната каса, коментира още той.