Руските власти унищожиха 13 тона български пипер

Портфейл

13-08-2015, 16:44

Снимка:

agronovinite.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Бил е частично опакован в контейнери с маркировка, която не съответства на товара

В Русия са унищожени 13 тона български пипер, внесен в Тюменска област от Казахстан. Това съобщи пресслужбата на Федералната служба по ветеринарен и фитосанитален надзор Росселхознадзор. Властите уточняват, че "забранената“ пратка е влязла в страната през митническия пункт МАПП "Казанское“.

По информация на ведомството, пиперът е бил частично опакован в контейнери с маркировка, която не съответствала на товара. Част от зеленчуците са били транспортирани в насипно състояние.

Липсвали са фитосанитарни документи и стокови разписки, придружаващи пратката с български пипер и удостоверяващи произхода на продуктите.

В официалната информация на Федералната служба по ветеринарен и фитосанитарен надзор се уточнява, че служителите на Росселхознадзор в Тюменска област са унищожили цялото количество "забранена продукция в рамките на изпълнението на Указа на президента на Руската федерация от 22.07.2015 № 391 "За отделни специални икономически мерки, приети с цел обезпечение безопасността на Руската федерация".

По-рано бяха унищожени други 2,4 тона български пипер, внесен от Украйна като реекспорт. Според съобщението на фитосанитарните власти, българските зеленчуци са били скрити, заедно със зелени салати от Холандия и Норвегия, рукола от Испания и домати "Чери“ от Италия под чували с картофи, лук и зеле украинско производство.

Руските власти започнаха преди седмица унищожаването на европейски и американски хранителни продукти, попадащи в обсега на руското ембарго.


От една година Русия забранява вноса на редица хранителни продукти от държави, наложили санкции срещу Москва заради ролята й в конфликта в Украйна. Ембаргото засяга най-вече европейския селскостопански сектор.

Досега тези продукти бяха връщани от митниците, а сега те ще бъдат унищожавани, независимо дали са конфискувани на границата или в магазините. До момента унищожените храни са над 433 тона.