1610 пожара от началото на годината са възникнали в Старозагорско

99% се дължат на небрежност

Заради високите температури в Старозагорска област е обявен червен код за опасност от пожари, съобщава БНР. Всички  структури са в максимална готовност за действие при произшествия. Поддържа се пряка връзка между тях, а координацията е отлична. Това заяви областният управител на  Стара Загора инж. Георги Ранов по повод пожароопасната обстановка в областта и мерките, които се взимат за  предпазване от пожари.

За последните 20 дни са възникнали 7 пожара на територията на областта, а от началото на годината  досега са регистрирани 1610.

"Статистиката показва, че 99 % от пожарите се дължат на небрежност. Заловили сме и двама подпалвачи. Единият от тях е 90-годишен старец, който запалил огън в собствения си селски двор, за да гори треви. Другият е психично болен мъж, който палел без повод треви в  канавката на пътя между селата Богомилово и Ракитница“, каза на срещата  директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на  населението“ – Стара Загора Стоян Колев.

От 17 август всеки ден по двама  доброволци от доброволната дружинка на община Стара Загора ще дежурят ежедневно  от 13.00 до 17.00 ч. в помощ на пожарникарските екипи, съобщи комисар Колев.  Той и областният управител на Стара Загора призоваха гражданите да бъдат особено  внимателни в горещите дни и при пожар да сигнализират незабавно на тел. 112.