Еврогрупата одобри третия спасителен пакет за Гърция

Свят

15-08-2015, 12:21

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

МВФ настоява за отписване на голяма част от гръцкия дълг

Финансовите министри на страните от еврозоната одобриха третия спасителен пакет за Гърция на стойност 86 млрд. евро. Срещата на еврогрупата, която продължи около 6 часа, имаше за цел да уточни реформите, които ще бъдат изискани от гръцката страна в замяна на оказваната помощ.

Споразумението, което подлежи на гласуване в Бундестага и други европейски парламенти, предоставя на Атина 26 милиарда евро до октомври, когато ще бъде направен преглед на изпълнението на обещаните реформи. Първите 13 милиарда ще бъдат платени до 20 август и ще позволят на правителството на Алексис Ципрас да се разплати с Европейската централна банка и да укрепи гръцките банки, съобщиха световните агенции.

”Отсега нататък финансовата система ще бъде далеч по-стабилна. Обещана ни бе рекапитализация на банките без всякакъв ущърб за вложителите, така че негативният ефект от контрола върху капиталите ще бъде неутрализиран много скоро, а банките ще бъдат поставени на по-стабилни основи, коментира гръцкият финансов министър Евклид Цакалотос.

Председателят на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) Клаус Реглинг изрази надежда, че усилията за стабилизиране на Гърция ще бъдат подкрепени от Международния валутен фонд.

”Надявам се, че МВФ ще се включи в програмата, а също така и на увеличени постъпления от приватизация на гръцки активи. Вярвам също, че на даден етап ще можем да спестим средства на ЕСМ, като вземем заеми от капиталовите пазари.

Различията между еврогрупата и Международния валутен фонд обаче останаха и след снощните преговори.

Генералният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард приветства постигнатото споразумение в Еврогрупата за трети финансов спасителен пран за Гърция, но поиска значително опрощаване на гръцкия дълг от страна на европейците, съобщи Франс прес.

В изявление Лагард изрази задоволство от "много важния етап", който представлява това споразумение. То включва "решително и надеждно усилие от страна на гръцките власти за възстановяване на траен и силен растеж", каза Лагард.

"Оставам твърдо убедена, че дългът на Гърция е станал неустойчив и че Гърция не може само със свои действия да възстанови жизнеспособността му", посочи обаче тя.
"От основно значение е европейските партньори на Гърция да поемат конкретни ангажименти за значително отписване на дълга, много отвъд обсъжданото до момента", добави Лагард.

Редица европейски страни начело с Германия искат МВФ да участва в спасителния план за Гърция, но са изключително резервирани към идеята за опрощаване на гръцкия дълг, който е около 170 процента от БВП, отбелязва Франс прес.