Започват сондажите за нефт и газ в нашето море

Общество

15-08-2015, 16:44

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

ВИДЕО: Премиерът "навигира" военен кораб през Босфора

През февруари 2016 г. ще започнат сондажите за нефт и газ в бългрската част на Черно море. Това съобщи във Варна премиерът Бойко Борисов, който днес откри зала за обучение на бъдещи капитани в Морското училище. В нея курсантите ще се обучават на 6 "кораба", заложени в компютърни програми. Едва след като преминат през "сухите тренировки" те ще влизат в тренажорите, изобразяващи виртуален мостик. Премиерът също пробва днес да "управлява" военен кораб през Босфора, а след това трябваше да навигира плавателен съд, попаднал в буря.

Според министър-председателя, ако правителството на БСП и ДПС не беше спряло концесията за находищата "Терес" и "Силистар" в Черно море, проучванията в "Хан Аспарух" са щели да стартират отдавна. "Първите неща, които направи правителството на Орешарски, бяха да се спрат концесиите на "Терес" и на "Силистар". На никого не е приятно България да е независима от газа, тъй като сме клиенти. Всяка година плащаме за въглеводороди 6.7 млрд. долара, а нашите находища стоят неразработени. Моят проблем с руснаците започна след като пуснах концесията на големия концерн от австрийска, френска и испанска фирми. На руснаците няма да им е приятно клиента да го няма", обясни Борисов.

Румъния, според премиера, е пример за използване на собствени находища на природен газ и нефт. Съседите ни внасят само 10% от горивата си. "Ние имахме близо две години пауза, държавата я нямаше и всичко спря", обясни Борисов.