Кметът на Карлово вече е обвинен за умишлена безстопанственост

Крими

17-08-2015, 12:05

Снимка:

©marica.bg

Автор:

Пловдив Утре

Всичко от Автора

Днес се е явил без защитник в съда, отказал е да подпише протоколите

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов вече е с повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост, след многократните му опити да избегне привличането си в качеството на обвиняем.


Разпространените през последната седмица от обвиняемия Кабаиванов твърдения могат да бъдат определени единствено като умишлени спекулации, с цел предварително да се настрои общественото мнение, заявяват от прокуратурата.


Днес, след четвъртото му призоваване, кметът на Карлово бе привлечен към наказателна отговорност за умишлена безстопанственост за това, че в периода 24.04.2013 г. – м. април 2014 г., като длъжностно лице – кмет на Община Карлово, умишлено не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването на повереното му по сключен на 17.08.2012 г. между Министерство на околната среда и водите и Община Карлово Договор за безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г.", съфинансирана от европейския фонд за регионално развитие и кохезионния фонд на Европейската общност за проект "Доизграждане и модернизация на ГПСОВ и канализационна мрежа в гр. Карлово" имущество и от това е последващо разпиляване на имуществото в размер на 22 849 лева - плащания по невъзникнали трудови правоотношения с трима негови близки познати, които лично той е поканил да се водят на работа и да получават средства по проекта, без реално да извършват каквато и да било дейност. Подобна е ситуацията и с още петима служители, като разследването в тази насока продължава.


Въпреки че е бил надлежно своевременно призован и е имал възможност да организира защитата си, днес обвиняемият Кабаиванов, отново се е явил без защитник, разчитайки да предотврати привличането си в качеството на обвиняем, казват от прокуратурата. От там отбелязват, че адвокатът, който до момента се е афиширал като негов защитник, е депозирал молба в прокуратурата, според която, поради ползване на отпуск не може да се яви на 12.08.2015 г., за когато е било предходното насрочване на повдигането на обвинение, но ще може да го стори на 17.08.2015 г. Тъй като защитата му не е задължителна, според закона, днес привличането е било извършено, макар адвокатът да не се е явил. Обвиняемият е отказал да подпише протоколите, което е удостоверено от свидетели.


Спрямо него е взета мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 5 000 лева. Вземането на именно тази мярка за неотклонение е било съгласувано с наблюдаващия прокурор още на 30.07.2015г., когато за пръв път обвиняемият е бил призован. Не е ясно на какво почиват твърденията му, че ще бъде задържан.


"Необходимо е да се подчертае, че за разлика от твърденията на обвиняемия Кабаиванов пред медиите, всички разпитани по делото лица са заявили, че действително са получавали пари без основание, за което той е бил наясно. Някои от свидетелите са били разпитани и пред съдия, които разпити са били проведени в съда и при провеждането им не са присъствали служители на ДАНС. В хода на производството, част от разпитаните свидетели са се отрекли от първоначално дадените от тях, под давление на общинското ръководство, лъжливи показания. Посочили са и че са били изготвени фалшиви документи, които да удостоверят невярното обстоятелство, че членовете на звеното за управление на проекта са посещавали работните си места. Тези документи са приобщени по делото в оригинал", казват от държавното обвинение.


Прокуратурата отбелязва още, че преди да се пристъпи към призоваването му за повдигане на обвинение, разследването се е водило в продължение на една година и три месеца, а не както обвиняемият твърди, едва няколко месеца. Действително за него би било удобно да избегне наказателна отговорност, придобивайки имунитет като кандидат кмет, което обяснява и твърденията му, че в момента се бърза с повдигане на обвинения.


Многократното му призоваване в рамките на кратък период от време е било обусловено единствено от неговото недобросъвестно процесуално поведение, за причина на което той сочи здравословното си състояние. Същевременно в заключението на вещото лице по назначената в хода на досъдебното производство медицинска експертиза, при която са били взети предвид всички представени от обвиняемия медицински документи, изрично е подчертано, че няма каквато и да било здравословна пречка обвиняемият да участва в наказателното производство и това не крие риск за неговите здраве и живот. Нещо повече, видно от заключението, след като е бил първоначално призован, обвиненият Кабаиванов е престоял в лечебно заведение три пъти по-дълго от обичайното, като показателите, изследвани при престоя му са нормални, което е рядкост при наличие на твърдените от него заболявания, за които категорични обективни данни няма. Медицинската експертиза е изготвена от вещо лице от гр. Пловдив, за разлика от представените от обвиняемия медицински документи, вкл.болничен лист, всички от медици от гр. Карлово.


БГНЕС припомня, че вече стана ясно, че кметът на Карлово не приема призовки. Ясно бе, че окръжна прокуратура - Пловдив наблюдава досъдебното производство, по което е следвало на 30 юли 2015 г. и на 4 август 2015 г. да бъде предявено обвинение на кмета на град Карлово - Емил Кабаиванов за извършено длъжностно престъпление. На 30 юли 2015 г. обвинението не е било предявено, тъй като на същия ден призованият Емил Кабаиванов е постъпил спешно в болница. При следващото призоваване – на 4 август 2015 г., отново не е било предявено обвинение, а причината е ново постъпване на Емил Кабаиванов в болнично заведение.


Обвинението срещу него е свързано с извършено престъпление за периода от април 2013 г. до април 2014 г., през което време в качеството си на кмет на община Карлово е извършил действия като не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването на повереното му имущество. Това впоследствие е довело до разпиляване на имущество в размер на 22 849 лева. Според разследването се касае за извършени финансови разплащания към три лица по оперативна програма "Околна среда 2007-2013" на Министерството на околната среда и водите. Установено е, че трите лица, които са били в близки отношения с кмета, никога не са посещавали работното си място и не са извършвали дейности, свързани с парите, които са получавали. Те са били назначени на работа в община Карлово. Вече стана ясно и че следващото призоваване на кмета на Карлово – Емил Кабаиванов за предявяване на обвинение е било на 12 август 2015 г. За това са били уведомени надлежно Емил Кабаиванов и неговият защитник.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"