Въвеждат данък "вредни храни"

Новините

17-08-2015, 14:04

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Идеята обаче среща острата реакция на бизнеса

Министерството на здравеопазването ще представи, в началото на септември, проект за въвеждане на данък "вредни храни". Тогава ще бъде организирано обществено обсъждане по проблема. Данъкът е мярка за борба с наднорменото тегло и нездравословния начин на живот. Най-вероятно размерът на таксата ще е между 3 и 10 на сто, научи "Хоризонт".

По информация на "Хоризонт" се обсъжда данъкът да обхване четири групи храни: Продукти, които включват индустриално получени трансмастни киселини в резултат на използването на частично хидрогенирани растителни масла, енергийните напитки, безалкохолните напитки и продукти с високо съдържание на сол и захар.

Идеята обаче среща острата реакция на бизнеса. Поставени в информационен вакуум производители се питат – защо определени храни с лекота биват наричани "вредни" и твърдят, че досега европейският опит показва провала на тази идея, а последствията ще бъдат спад в продажбите и разрастване на сивия сектор. Призивът е за балансиран подход, при който да бъде защитен интересът както на потребителите, така и на бизнеса, както и правилно да бъде разчетен опитът на Европа.