Сметището в Цалапица остава без резерв

Мисия Пловдив

17-08-2015, 14:44

Снимка:

©24chasa.bg

Автор:

Пловдив Утре

Всичко от Автора

Градът няма да се зарине с боклук, успокоява шефът на пловдивската "Екология"

Свободният обем на сметището в Цалапица, където Пловдив изхвърля битовия си отпадък, падна под критичния мининум, съобщи "24 часа". В момента депото може да поеме не повече от 150 000 тона отпадък, което е крайно недостатъчно. Това означава, че капацитетът му ще бъде изчерпан през февруари-март догодина, изчисляват експерти.


Годишно вторият град в България отделя 125 000 тона битов отпадък. По-голяма част от него се депонира в екозавода в Шишманци, а останалата - в Цалапица. Решение на местния парламент преди години задължава общината да поддържа 200 000 тона свободен резерв на сметището. Този обем е задължителен в случай на непредвидими обстоятелства.


"Ако, не дай Боже, заводът в Шишманци аварира и не може да приема отпадъка на Пловдив, спасителният вариант е единствено в Цалапица. Там обаче е нарушен неприкосновеният резерв", коментират общинари. И припомнят, че на 4 юни т.г. пламна депото в завода. Благодарение на бързата намеса огънят беше овладян и не се пренесе в помещенията.


Шефката на дирекция "Екология" Василка Чопкова твърди, че няма опасност Пловдив да бъде зарит в боклуци както това се случи в София в мандата на Стефан Софиянски. "Годишно градът праща в Шишманци 85 000 тона, а в Цалапица - 45 000", посочи тя. Общината плаща на екозавода 30 лева за всеки тон отпадък, докато таксата за същата услуга на сметището е 10,50 лв.


Според Чопкова повечето боклук се карал в завода, тъй като там се третирал и рециклирал. Жителите на Шишманци обаче твърдят, че сметта директно се стоварвала в депото за инертни материали. Не можем да си отворим прозорците, защото вонята е непоносима, оплакват се местните.