Поправят тестовете за матурите след 7-и клас

Общество

18-08-2015, 06:51

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Анализирани са резултатите от външното оценяване

Образци на оптимизирани тестове за матурите по български език и литература и математика след 7-и клас пусна Министерството на образованието на сайта си, пише "24 часа".

Корекциите са направени след анализ на резултатите от националното външно оценяване тази година, които показаха спад спрямо предишните випуски. От МОН дори признаха, че това е най-слабото представяне на външното оценяване на седмокласниците досега.

От просветното министерство декларират, че водещо за тях при проверката на знанията и уменията е практическото им прилагане, а не “извеждането на преден план на декларативните знания, свързани с възпроизвеждането на запаметена информация”. Затова ще се оптимизират тестовите задачи от първия модул в действащия изпитен формат. Няма обаче да се изготвят нови учебно-изпитни програми, нито ще се променя същността на формата като цяло. Виж пълните обяснения на МОН.

Първият модул е задължителен, втория решават децата, които кандидатстват за елитна гимназия. В първата част по български език и литература вече са разписани повече задачи, които изискват извличане и обработване на информация при четене с разбиране. Включени са и езикови задачи пак върху двата източника на информация със структуриран и с кратък свободен отговор, за да се провери наученото в 7-и клас. Пълен вариант на примерния тест по български език и литература виж тук.

В теста по математика се правят промени в съотношението между задачите със структуриран отговор и тези с кратък свободен отговор. Пипа се и конструкцията на задачите с кратък свободен отговор. Ще се коригират и критериите за оценяване на матурата, но засега не става ясно как.