Сърбия няма да строи стена по границата с Македония

Свят

18-08-2015, 12:26

Снимка:

voiceofserbia.or

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Предложението е отхвърлено от властите, опозицията и неправителствения сектор

Властите в Сърбия, опозицията в страната, както и неправителственият сектор единодушно отхвърлиха идеята на лидера на Сръбската народна партия Ненад Попович за строеж на стена по границата с Македония.

Според Попович с издигането на зида Сърбия ще попречи на неконтролирания прилив на емигранти от Близкия изток и Северна Африка. Той, също така, предложи и срокът за взимане на решение за молба за убежище да се съкрати на 48 часа.

"Стените досега не защитиха Унгария и България, както това не направи и контролът на морето към Гърция и Италия", каза пред сръбското издание "Блиц" сръбският министър на труда и социалната политика Александър Вулин.

"Сърбия иска от ЕС да формулира своята политика и в зависимост от нея ще заемем позиция съгласно нашите интереси. Въпреки това Сърбия не е цел на емигрантите и ние засега нямаме проблеми с броя на хората, които търсят убежище", каза още Вулин.

Според лидера на парламентарната група на Демократическата партия в сръбския парламент Борислав Стефанович предложението на Сръбската народна партия е мотивирано от "опасни десни идеи", както и че проблемът с емигрантите е много по-сложен от строенето на ограда.