Дирекцията за строителен контрол препрати еколозите при кмета

Мисия Пловдив

18-08-2015, 15:35

Снимка:

©БГНЕС

Автор:

Пловдив Утре

Всичко от Автора

Природозащитниците засипаха със сигнали властите за строителство и сеч в зоопарка

РДНСК Южен Централен район не контролира законосъобразността на строителството на зоопарка в Пловдив. Това съобщиха от пресцентъра на Дирекция за национален строителен контрол.


Тази седмица еколози отново протестираха пред сградата на Дирекцията заради становището си, че законите не се спазват от Община Пловдив и РДНСК. От Сдружение "Граждански контрол" смятат, че контролните органи не разглеждат сигналите им за незаконен строеж и сеч на територията на старата зоологическа градина.


Никъде на територията на старата зоологическа градина в Пловдив няма започнат строеж, който ние да контролираме. Това съобщи за Радио Пловдив Тоня Радевска от пресцентъра на ДНСК в отговор на въпроса как е приключила проверката по този повод.


Разрешителното за евентуален строеж не се издава от органите на ДНСК, бяха категорични от Дирекцията и уточниха, че това е решение първо на Общинския съвет в Пловдив, след това на кмета на града.


От Сдружение "Граждански контрол" посочиха, че вече са изпратили пет сигнала от началото на юли до Община Пловдив и РДНСК. Въпреки протестите им нито началникът на пловдивската дирекция, нито експерти са отговорили на въпросите им.


Еколозите твърдят, че им остава битката за запазването на парковите площи и дървета край Гребната база, защото ако я изгубят, то 80% от тях ще бъдат застроени.
Вчера те проведоха пета поред протестна акция срещу изсичането на дървета в Гребната база в Пловдив.


Протестиращите за втори път окупираха входа на Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) с картонена арка. Според тях арката е подпирана от двата стълба на държавата - "Беззаконие" и "Безхаберие". Природозащитниците твърдят, че на Гребната база са изсечени над 300 дървета. Казват, че по света зоопарковете се затварят, а в Пловдив съсипват природата за градежа на нов.
Те са категорични, че ако трябва да има зоопарк някъде, то да е другаде, а не на зеления остров на Пловдив.