Закриват дома за деца лишени от родителска грижа в село Балван

Мисия

18-08-2015, 16:08

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В сградата от 1 септември се настанява Кризисен център

Закриват дома за деца лишени от родителска грижа „Христо Смирненски” в село Балван, съобщи Общинско радио на 98 мегахерца. Предложението за това е внесено от кмета Даниел Панов във Великотърновския общински съвет и бе подкрепено на заседание от членовете на Постоянната комисия по общинска собственост. В сградата на дома от 1 септември ще бъде преместен Кризисният център за деца жертва на трафик и насилие, като капацитетът му ще се увеличи от 10 на 15 души, обясни директорът на дирекция „Социални дейности и здравеопазване” Росица Димитрова. Настоящият кризисен център ще се преобразува в Кризисен център за пълнолетни лица жертва на трафик и насилие.
Предложението за затварянето на дома е в изпълнение на националната, европейската и местната социална политика, свързана с поетапното закриване на всички институции за отглеждане и възпитание на деца с увреждания, лишени от родителска грижа или деца, които не могат да бъдат при биологичните семейства. „В изпълнение на стратегията стартираха преди години редица проекти. За Велико Търново бяха определени да се изградят три центъра за настаняване от семеен тип. Единият е на ул. „Колоня товар”, другите два са в кв. „Бузлуджа” в част от двора на дома на стари хора „Венета Ботева”, обясни Димитрова. Последните десет момичета и момчета са изведени от дома на 24 юли.
Социалното заведение в Балван е ремонтирано със средства по ОП „Регионално развитие”, а кухнята е обзаведена и оборудвана с финансиране от германски партньори. „За мен е важно да удовлетворим потребностите на хората, които се нуждаят от услугата”, коментира Росица Димитрова. По думите й най-много преписки за настаняване на пострадали лица идват от София, Варна, Пловдив и Стара Загора.