Рашидов: У нас можеш да се спъваш в паметници

Политика

18-08-2015, 16:30

Снимка:

ploshtadslaveikov.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Директорът на Музикалния театър е в болнични, как да го уволним, чуди се министърът

България е единствената държава, в която паметниците се изграждат и поставят безразборно и тази практика трябва да спре, заяви пред журналисти министърът на културата Вежди Рашидов.

Градската среда трябва да се изгражда професионално, експертно и да се децентрализира, за да няма струпване на паметници на едно място, категоричен е министърът на културата Вежди Рашидов.

"На всеки 10 метра има паметник. Има опасност някой ден някой управляващ да се спъне. Колко паметника видяхте вие на Пикасо в Париж? Паметник на Дали, на Ив Монтан, на Ален Делон, който искате? Ние всяка сутрин произвеждаме във всеки ъгъл по един паметник. Ние сме царе - да ги строим, след това да ги претопяваме”, заяви културният министър.

Главният архитект на София Петър Диков каза, че споделя мнението на министъра на културата. Той обаче е категоричен, че в София трябва да има паметник на княз Борис Покръстител.

"Всеки в днешно време иска да прави паметник, паметна плоча, паметен знак. Това е една лавина, която се струпва при мен, а е много сложен начинът, по който се преценява. Аз считам, че трябва да има паметник на цар Борис Покръстител, но мястото, видът, начинът, по който той ще изглежда, тепърва предстои да се решава”, обясни Диков.

Министър Вежди Рашидов коментира и някои от кадровите промени в културните институции. Във връзка с освобождаването на директора на Фонд "13 века България” Греди Асса, той каза, че са установени нарушения.

"Когато аз си загубя личните пари, аз си отговарям, но когато загубиш 4 млн. лева на Министерството на културата, отговорност носи човекът, който управлява тази институция”, посочи Рашидов.

Директорът на Музикалния театър Марио Николов засега не може да бъде уволнен, защото е в болнични, съобщи министър Рашидов.

За да не бъде провален новият сезон, ще бъде обявен конкурс и назначен изпълняващ длъжността директор на Музикалния театър, докато казусът с Марио Николов намери решение, каза още Вежди Рашидов.