Рекорден брой мигранти са влезли през юли в ЕС

Свят

19-08-2015, 07:10

Снимка:

bnr.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ситуацията в Европа става критична

Броят на мигрантите, влезли в Европейския съюз през юли, е достигнал нов рекорд - 107 хиляди за един месец.
По-голямата част от новопристигналите са сирийци и афганистанци, преминали в Гърция от Турция, предаде Асошиейтед прес, като се позова на Фронтекс - Европейската агенция за управление на външните граници.

В сравнение с броя от преди една година общото число на желаещите да влязат в ЕС е три пъти повече. Нарастване се отбелязва по всички пътища - натискът на вълната от бежанци е както по средиземноморския път, така и по балканското направление.

Близо 340 000 мигранти са били преброени по границите на ЕС от началото на годината до юли при общо 280 000 за цялата минала година, припомня агенция Новости.

"В Европа е налице критична ситуация, която изисква всички страни членки на ЕС да се намесят", подчертава директорът на Фронтекс Фабрис Леджери. Той призова останалите 26 държави от съюза да окажат по-голяма помощ на Гърция и Унгария, включително допълнително оборудване и персонал.

Около 50 хиляди са достигнали островите в Егейско море, повечето от мигрантите са по островите Лесбос, Хиос, Самос и Кос. Италианските власти са преброили през юли месец 20 000 мигранти, предимно от Еритрея и Нигерия. Унгарските власти отчитат 34.8 хиляди мигранти.

Близо 2350 мигранти са загинали от началото на годината при опит да достигнат Европа през Средиземно море по данни на Международната организация по миграция.