Милион и половина деца умират годишно поради отказ от ваксини

Общество

19-08-2015, 11:11

Снимка:

©Bulgariautre.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Невежество, страх и предразсъдъци обричат мнозина, алармира Световната здравна организация

Около 1,5 милиона деца умират всяка година по света от предотвратими инфекциозни заболявания, заради това, че не са ваксинирани, съобщи Световната здравна организация (СЗО), под чиято редакция във вторник бе пуснат специален брой на научното издание "Ваксина" (Vaccine).


В списанието експертите анализират какви могат да бъдат последиците за здравните системи от нежеланието или страха на хората да правят ваксини.
Хората, които не си правят навреме ваксини – на себе си или на децата си, или се отказват от тях, създават трудности за страната, която се стреми да съкрати изоставането в областта на имунизацията. В световен мащаб всяко пето дете не получава жизнено необходими ваксини и около 1,5 милиона деца всяка година умират от болести, срещу които вече има ваксини", отбелязват от СЗО, цитирана от БТВ.


Както подчертават от световната организация, негативното отношение към ваксинирането често е предизвикано от съмнение в тяхната ефективност, но също така може да се дължи на други фактори, включително липсата на информация за конкретна ваксина, недоверието към лекарите и здравната система като цяло, както и на различни митове. Например, че ваксините могат да причинят безплодие при жените.


В Световната здравна организация отбелязват, че с подобни проблеми се налага да се сблъскват както в бедни, така и в страни с високи доходи. При това "приемането" на ваксината не зависи от равнището на образованието на хората. Освен това, според експерти, в някои случаи, образован човек може да се отнесе с недоверие към самата ваксинация и да откаже свои познати от нея.


В СЗО са убедени, че работата с хората може да помогне да бъдат разсеяни слуховете и страховете от ваксините. Като пример се сочи опитът от борбата с епидемията от ебола. Броят на случаите на смъртоносната хеморагична треска утихна, едва след като лекарите успяха да убедят жителите на държавите от Западна Африка да изоставят традиционния си начин на живот и дори някои от ритуалите си.

 

Според СЗО имунизацията дава възможност ежегодно да се предотврати смъртта на 2-3 милиона деца от редица опасни заболявания като дифтерит, тетанус, полиомиелит и морбили. "Ваксината укрепва здравето и помага да се избегне смъртта. При изпълнението на програмите за имунизация обхватът на населението трябва да бъде възможно най-широк", посочва старшият съветник на СЗО по имунизациите Филип Дюкло.