София се сдоби с 3D цифров модел на Ротондата

Мисия София

19-08-2015, 15:24

Снимка:

dmsbg.com

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Приключи първият етап от цифровизацията на храма чрез дарителска кампания

Църквата Ротонда “Св. Георги” е най-старият архитектурен паметник в София и единствената запазена до покрив постройка в града, датираща от Римската империя.
 
На 3 април 2015 г. се оповести официалното откриване на дарителска кампания за набиране на средства за цифровизация на храма и последваща реконструкция и реставрация.

Четири месеца по-късно първият етап от проекта за цифровизация е реализиран. Това каза в ефира на Радио София Ирина Никоевска от Фондация "15 века България".

Посредством триизмерно лазерно сканиране е създаден 3D цифров модел на храма, който осигурява съхранение на пълната информация за сградата и стенописите в цифров формат и гарантира възстановяване до най-малък детайл в случай на погиване. Паралелно с това специализирани данни предоставят адекватна информация за текущото състоянието на храма и способстват за вземане на последващи решения, касаещи организация на консервационно-реставрационни дейности.

Сградата на Ротондата е съградена по времето на император Константин Велики през IV век. В църквата се пази най-ранната българска стенна живопис (IX век), която се отличава с висока художествена стойност. Храмът разказва историята на Римската империя, Първото и Второ Българско царство, Османската империя, свързан е и с новата Българска история.