Курбан прати 22-ма от с. Божурово в болница

Животът

20-08-2015, 10:48

Снимка:

© Dobrichutre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Атакуват ни вируси с повръщане и диария

Идват летни вируси с диария и повръщане

Състоянието им е стабилизирано

Курбан прати 22-ма души в инфекциозното отделение на многопрофилната болница в Добрич. Те са приети с изтощително протичащи повръщане и диария, съобщи за „Труд“ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Очаква се днес да станат ясни резултатите от микробиологичното изследване, но най-вероятният причинител на чревната инфекция са бактериите стафилококи, добави специалистът.

В неделя фамилия дала курбан за здраве на близки и приятели в добричкото село Божурово. На масата подредили курбан-супата, зрял боб и сладки баници. 34 души хапвали от ястията в продължение на четири часа. Към 18,30 ч започнали първите прояви след консумацията на заразения с бактериите курбан. „Хората масово започнали да повръщат и да ги мъчи чревен дискомфорт. В неделя в болницата постъпили 20 души, а в понеделник още двама“, каза д-р Кунчев.

Инфекционистите са оказали нужната помощ на пациентите. Състоянието им е стабилизирано.

„Без да имат някакви симптоми, много хора имат в носоглътката си стафилококи. Затова, при липсата на добра хигиена, предаването им чрез храна става лесно“, посочи главният държавен здравен инспектор. Често хранителни отравяния се получават и когато хора с кожни стафилококови прояви (например с пъпчици) обработват някаква храна.

„Хубавото при тази бактерия е, че макар инкубационният й период да е кратък - 1-2 часа след поемането на опасна храна, той отминава бързо. Но,пък, за сметка на това, протича драматично“, обясни д-р Кунчев.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"