Лихвите по кредити и депозити вървят надолу

Портфейл

20-08-2015, 14:12

Снимка:

©Pixabay

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Моментът е добър за предоговаряне или рефинансиране на заеми, съветва експерт

Лихвите по кредитите и депозитите продължават да падат. Въпреки че в Западна Европа станахме свидетели на отрицателни лихви по депозитите, у нас, почти сигурно е, че няма да се достигне до там. Не е изключено обаче лихвите да се доближат до нула, което означава, че, ако държим парите си в банка, това няма да ни носи доходност. Ако се възстанови инфлацията, каквито са прогнозите за края на годината, парите ни ще започнат да се обезценяват.
Това е разяснението на финансиста Иван Стойков, който подчерта, че от началото на годината до момента лихвите по депозитите са спаднали двойно.


"Продължаването на спада на лихвите по депозитите ще се обуславя от увеличаването на депозитната маса, която дори в момента е достатъчно висока. Няма сериозни индикации тя скоро да намалее и то с високи темпове. В скорошен момент по някои продукти, могат да се достигнат и нива от нула процента", каза още той пред Националното радио.


От намалението на доходността по депозитите, според него губят не само вложителите, но и държавата заради данък лихва. "Лихвите по кредитите също ще продължат да падат, но с по-малки темпове от тези на депозитите", прогнозира Стойков. Банките се съревновават за всеки клиент за кредит, което прави момента много добър за предоговаряне на настоящ заем или неговото рефинансираме през друга банка, съветва експертът.