Ще гласуваме машинно само в София

Мисия София

20-08-2015, 16:15

Снимка:

dariknews.bg

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

И само за общински съветници

Централната избирателна комисия е определила броя на секциите, в които ще се гласува машинно.

Това ще бъдат 50 секции, като всички от тях ще са на територията на София. Машинно ще гласуваме само за общински съветници.

Това съобщиха на своя първи брифинг преди местните избори говорителите на ЦИК Александър Андреев, Камелия Нейкова и Цветозар Томов.

От издаването на указите на президента за провеждането на местните избори и референдума на 25 октомври досега са приети 11 решения на Централната избирателна комисия, съобщи говорителят на ЦИК. Регистрацията на партиите започва от 25 август от 09:00 до 17:00 часа, като последната дата за подаване на изборите е 9 септември, когато срокът ще бъде удължен до 18:00 часа.

Другото съществено решение е от вчера и с него е определен броят на секциите, в които ще се гласува машинно. Всички те ще бъдат в София и ще са общо 50 на брой, като машинното гласуване ще се приложи към изборите за общински съветници. За разлика от досегашния опит с машинното гласуване, този път то няма да бъде експериментално.

Във въпросните 50 секции обаче ще се гласува машинно само за общински съветници, а за кметове избирателите в тези секции ще трябва да гласуват по стандартния начин с хартиени бюлетини. Резултатите от машинното гласуване ще се зачитат и ще бъдат добавени към тези с обикновените книжни бюлетини.

Съвсем скоро предстои да бъдат определени и всички населени места, в които за първи път ще има кметства и ще се гласува за кмет, съобщи Камелия Нейкова. Относно предложението на СДС от по-рано днес Александър Андреев коментира, че то все още не е попаднало в дневния ред на комисията и тепърва предстои да го разгледа.

"Холограма и баркод няма да има", обяви Александър Андреев по отношение на някои от идеите за нови защити на бюлетините. Как точно ще изглеждат те и какви защити ще имат предстои да стане ясно.