Подписката за пенсиониране на Божидар Димитров е в МС

Политика

20-08-2015, 17:32

Снимка:

pia-news.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

2300 души стоят зад нея, предоставена е на правителството от форум "Културно наследство"

Подписката с исканото пенсиониране на директора на Националния исторически музей Божидар Димитров вече е внесена в Министерския съвет. В нея подписите си са поставили 2300 души.

Повод за исканата оставка беше разразилия се скандал около т.нар. "свещена и жива вода“ от базиликата в Плиска. Инициатори на петицията е професор Ивайло Дичев, а самата подписка бе внесена от координатора на форум "Културно наследство" Владо Руменов. Те обясниха, че действията им са подбудени от факта, че през тази година видният историк навършва 70 години и вече му е време да бъде пенсиониран.

След обявяването на водата в базиликата за "свещена“, Димитров бе обвинен от проф. Калин Янакиев, че се прави на главен жрец на държавата. Веднага след набирането на скорост на скандала премиерът Бойко Борисов забрани всички комерсиални дейности около разкопките в Плиска, като заплаши, че ще спре финансирането на обекта.

От своя страна Димитров направи много интересно сравнение между него и инициаторите на подписката.

„Двамата юнаци да не воюват с мен на това бойно поле. Това е все едно ЦСКА от „В” група да играе срещу Барселона“, написа той в официалното си становище по въпроса.