24% от бездомните хора в София са висшисти

Животът

21-08-2015, 16:53

Снимка:

©Bulgariautre.bg/архив

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Техният брой се покачва драстично в последните години

Една четвърт от бездомниците в София са висшисти, сочи пилотното проучване на участниците в проекта "Градски номади“, направено през май и юни тази година. Резултатите от проучването ще бъде представено през есента.


Броят на бездомните хора се покачва драстично в последните години. 24% от бездомните хора в София са висшисти. В столицата се намират една трета от регистрираните бездомни в цяла България. Националният статистически институт няма стратегия за преброяване на тези хора.

 

Регистрираните бездомни са 1370, но това е крайно нереалистично, защото самата процедура по регистриране е много тромава, а и голяма част от хората са без лични документи. През 2011-а година регистрираните бездомни са били 709, а през 2014 - 1370. Това обясни в предаването "Хоризонт за вас” Елеонор Генова от проекта.


Тя допълни, че основните проблеми на бездомните хора са липсата на място, където да се изкъпят и да изперат дрехите си.


"Ние се борим за създаването на мобилни перални. Хората не искат да ползват центровете за временно настаняване. Бездомните искат да имат възможност да си намерят работа и техният труд да бъде заплащан. Те няма как и да отидат на интервю, ако не са се изкъпали", каза Елеонора Генова.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"