Бурята уби четирима

Животът

22-08-2015, 09:43

Снимка:

в-к "Монитор",Ели Крумова

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Монтьор загина при токов удар, мълния изгори човек в дома му

Пътищата в Пловдив се превърнаха в реки след 20-минутната буря.Съседката Любка Биволарска правила сърдечен масаж на 33-годишния Николай, но без успех. Адската буря в четвъртък вечерта уби на място двама мъже в Пловдивско и причини смъртта на още двама в Казанлъшко. Единият – 33-годишният Николай, загинал в автосервиза си на ул. "Харитон Куев" на пресечка с бул. "Дунав" в Пловдив. Вторият – 51-годишният строител Илия Лазаров, бил изпепелен от кълбовидна мълния в дома си в пловдивското село Костиево.

"Видях как кълбо мълния падна на покрива. Тръгнах към магазина и бях на няма и 50 метра от къщата, когато пред очите ми се случи всичко. Припаднах в дъжда и в локвата. Много е тежко", изплака вчера вдовицата на загиналия Илия в село Костиево – Таня. След трагедията тя и синът й Георги остават на улицата без документи, без никакви дрехи и покъщнина. Абсолютно всичко изгоряло за няколко минути. Трагедията се случила около 17 часа по време на адската буря, която удари Пловдив и региона в четвъртък.

Във фаталната вечер съпрузите се прибрали у дома и Илия пратил Таня до близкия магазин. Синът им не бил вкъщи и жената отишла, върнала се, но се наложило да отиде за втори път да купи друго от хранителните стоки. "Казах му да дойде с мен, но той ми отказа, че бил уморен. Тогава се случи всичко. Пред очите ми", плаче Таня. Покривът на къщата първо изпушил, а след това лумнали огромни пламъци. Илия дори не извикал за помощ, обясни съседката Ема. Когато пожарникарите дойдоха, полицаите вече бяха изнесли овъгленото му тяло", разказаха още комшиите. Те са категорични, че за възстановяването на къщата на вдовицата и сина й ще трябват поне 10 000 лева. Искат община Марица да отпусне тези пари, за да не останат без дом хората преди зимата. "Ако ли пък не, поне един фургон да дадат на Таня и сина й. Ако дадат пари, ние лично ще й вдигнем къщата", призоваха вчера съседите им. В нощта след трагедията Таня и синът й Георги са спали при комшии, които са им дали чисти дрехи."Страх ме е синът ми, който е много умно момче, да не полудее от мъка. Ние с мъжа ми го осиновихме от дом "Майка и дете" и си го изгледахме. Той се яви на "България търси талант" с рап танц и е много добро дете", плачеше вчера от отчаяние Таня. Вторият смъртен случай заради бурята се оказа също толкова нелеп, колкото и смъртта на Илия Лазаров от село Костиево. Улицата, където бил сервизът на 33-годишния монтьор Николай, се наводнила от проливния дъжд. Водата влязла в канала на сервиза и загиналият започнал да я изгребва. Сетил се, че токът не е спрян, но докато отиде да дръпне шалтера, бил поразен от токов удар."Правих му сърдечен масаж. На два пъти се съживяваше, но когато линейката пристигна, вече не дишаше. Две лекарки към половин час го реанимираха. Всичко възможно направиха хората, но явно за Николай нямаше шанс", изплака вчера съседката Любка Биволарска.Скъсани жици на неизползваемата, но все още недемонтирана тролейбусна мрежа и инфраструктура в Пловдив пък раниха тежко младеж на булевард в квартал “Кършияка".Общо на към 300 сигнала за паднали дървета и клони из целия град са реагирали от общинските "Паркове и градини" от четвъртък вечерта до обяд вчера. Няколко автомобила пострадали от паднали дървета и клони, за щастие без жертви и ранени хора. Дърво се срути върху къща в село Ягодово, а паднали тролейбусни жици имало на бул. "Васил Априлов" в Пловдив. Над Пловдив са се изсипали над 50 литра на кв. метър, а в зоната на бул. "Руски", Бунарджика и Централна гара литрите дъжд са били 55 на кв. метър.Пороят в четвъртък вечер взе две жертви в района на Казанлък. 66-годишен мъж се удави в канал с придошла вода, а 51-годишна гъркиня загина при катастрофа на мокрия път между Стара Загора и Казанлък.