Щабла празнува днес

Животът

22-08-2015, 09:59

Автор:

dobricutre.bg

Всичко от Автора

Откриват обновения център и рибния пазар за празника

Шабла отбелязва днес своя празника. Празничната програма включва редицамероприятия, съобщиха от общината. В 17 часа ще бъде открита новата част от общинския пазар с места за продажба на пресни и преработени риби и аквакултури, лед и риболовен инвентар. След това ще бъде осветен обновеният градски площад, реализиран по проект „Реконструкция и естетизация на  централен градски площад и околното пространство на град Шабла“. В 17.30 часа ще започне концерт на професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“, а по-рано през деня в спортната зала на Шабла ще се състои 14-ият национален турнир по бадминтон.

Проектът „Реконструкция и естетизация на централния градски площад и околното пространство на град Шабла” е финансиран от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. Подменени са настилките и вертикалната планировка, уличните осветителни тела, изградено е парково осветление, подменени са преминаващи подземни инфраструктури, изградени са резервни подземни трасета. Бяха оформени няколко зони - открито площадно пространство пред паметника на площада, форум, декоративен фонтан, перголна алея, водна каскада, паркинг, място за разполагане на временна сцена, озеленени площи. Проектът е на стойност 1 442 894 лева.

Новата част на пазара бе изградена по проект на Местната инициативна група Шабла-Каварна-Балчик и финансирана от ОП”Рибарство”. Направени са два нови сектора. В сектор А са разположени два обекта – магазин за риболовни принадлежности и заведение за обществено хранене, в който ще се предлагат пресни и преработени риби и рибни продукти. В сектор Б са изградени два магазина за продажба на прясна риба и аквакултури. Това е единственият в общината функциониращ пазар за риба, риболовни принадлежности и лед. Всеки един от секторите е оборудван според изискванията за функциониращи такива за качественото съхранение на рибните продукти. Проектът е на стойност 189 хил.лв.