20 дни туристите се къпали в заразено море

Туризъм

22-08-2015, 10:37

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още на 28-и юли екоинспектори засекли изтичане от пречиствателната станция

20 дни туристите на Лозенец са се къпали в мръсна вода с ешерихия коли. Фекалиите са залели морето още в края на юли. Въпреки това плажът беше затворен едва тази сряда. Още на 28 юли екоинспекторите са засекли, че местната пречиствателна станция прелива, а в морето се изливат фекалии, стана ясно вчера, пише „Стандарт".

Замърсяването е причинено от незаконно заустване на непречистени отпадъчни води от канализационната система в селото, констатира проверката на РИОСВ-Бургас.

Мръсните води са заустени в дерето, което се влива след 1500 м в Черно море. Точно там е територията на централния плаж в Лозенец. Първата проверка на водите показва превишения на нормите за неразтворени вещества, биологична потребност от кислород, химична потребност от кислород и амониев азот. "Това е така, защото обектът е претоварен през летния сезон и е с недостатъчен капацитет за пречистване на водите от канализационната система", обясниха от екоинспекцията в Бургас.

Две седмици по-късно е направена втора инспекция. Този път тя е междуведомствена - от експерти на Басейнова дирекция "Черноморски район" (БДЧР), РИОСВ - Бургас, РЗИ-Бургас, РЛ-Бургас и община Царево. Тогава комисията не открива преливане на непречистени отпадъчни води. Около пречиствателната станция и дерето за заустване обаче се носела фекална миризма. Затова експертите взели проби от морска вода.

Резултатите от анализа потвърдили подозренията за органично замърсяване с битови отпадъци.

"Установихме, че нормите за крайбрежните морски води са превишени и представляват риск за здравето на хората", признават инспекторите. Веднага е издадена заповед за временна забрана за къпане в зоната "Лозенец-Централен плаж". Екоинспекцията планира да извърши трета проверка съвместно с РЗИ - Бургас, БДЧР и община Царево. В нея ще се търси и друг потенциален източник на замърсяване освен района на заустване. Едновременно с това ще бъде инспектирана и пречиствателната станция в Лозенец.