Космополитна София се настанява в Банята

Мисия София

23-08-2015, 13:40

Снимка:

©vijsofia.eu

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Постоянната експозиция на столичния музей ще е дар за празника на града

Постоянната експозиция на Музея за история на София ще отвори врати на 17 септември - подарък за столичани по случай празника на града. Изложбата за 8-хилядолетната история на града ще бъде подредена в 8 зали в сградата на бившата Централна минерална баня и ще обхваща периода от неолита до 40-те години на XX в. с акценти: избирането на София за столица на държавата през 1879 г. и началото на 20-и век, когато е най-интензивното и най-бурното развитие на града.


Музейните експерти са се постарали да представят не само София като столица (и свързаните с избирането, и утвърждаването й факти), но и това, че градът има хилядолетна история, че е космополитен и многоетничен.


Експозицията неслучайно започва от епохата 6 хилядолетия преди Христа – в залата "Наследството на древността".
Друга от експозиционните зали е "Силата на духа", в която са представени манастирите, разположени като пръстен около София.
Ще има и зала, посветена на развлеченията на софиянци.


Сред постоянните експонати ще могат да се видят златната каляска на Мария Антоанета, трон от царския дворец, позлатено бюро, подарено от канцлера Бисмарк.


В музея са обособени пространства за информационен център и книжарница, творческа лаборатория за курсове и ателиета за деца и възрастни, както и многофункционални зали за гостуващи, временни изложби.