Цацаров гони шефа на Антимафия от съдебната система

Общество

23-08-2015, 15:30

Снимка:

btvnovinite.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Иска наблюдаващият прокурор по делото "Октопод" Светлозар Костов да бъде уволнен дисциплинарно

Главният прокурор Сотир Цацаров гони шефа на Антимафия от съдебната система. Обвинител № 1 е внесъл във ВСС предложение Светлозар Костов, който ръководи Специализираната прокуратура, да бъде отстранен от длъжност незабавно и уволнен дисциплинарно. Причината е отложеното влизане в затвора на Росен Петров - Животното, съобщава офнюз.бг.

Скандалът избухна на 13 август, когато стана ясно, че по заповед на Цацаров осъденият Петров е задържан в Несебър. Проверка на Апелатиивната специализирана прокуратура установи, че известният фен на ЦСКА не е в затвора, а на свобода, с разрешение на Костов, издадено на 17 юли. Ден по-рано подчиненият му прокурор, отговорен за прибирането в затвора на Петров, дава мнение по негова молба, че заболяването му не пречи да излежава присъдата си. Шефът на съдебна охрана пък пише на същата дата до спецпрокуратурата, че Петров три пъти не е открит на посочения адрес, за да бъде отведен в затвора.

Въпреки това Костов оставя Росен Петров на свобода, за да оперира коляното си във ВМА. В постановлението му е посочено, че „..заболяването води до сериозни трудности и понякога дори невъзможност за движение на съответния крайник, респ. на тялото, придружено от болки, а след оперативната намеса в зависимост от резултата се провежда рехабилитация, която също отнема немалък период от време”.

Отлагане изпълнението на наказанието е допустимо само в случаи на тежко заболяване, което е несъвместимо с пребиваване в затвора, припомниха от прокуратурата. Несъвместимостта се установява чрез медицински документи и заключения на личен лекар или лекар специалист.

Проверката, извършена от Апелативната специализирана прокуратура, е установила, че представените документи от осъдения не са достатъчни, за да се приеме, че е налице такова тежко заболяване, което пречи на изпълнението на наказанието.

Това ще бъде четвъртото дислипинарно производство срещу шефа на спецпрокуратурата и наблюдаващ прокурор по делото "Октопод" Светлозар Костов.