Почитаме жертвите на тоталитаризма пред Вечния огън

Общество

23-08-2015, 16:03

Снимка:

©zaedno.eu

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Хората ще се съберат в 17:00 часа край Мемориала до столичната черква "Света София"

23 август е Ден на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и другите тоталитарни режими и за почитане паметта на жертвите им.


От 17:00 часа обществени организации на пострадалите от комунистическото насилие, репресии и терор организират национален възпоменателен сбор в памет на жертвите от комунистическите, националсоциалистическия и фашистките тоталитарни режими в света през 20 век.


Сборът ще се състои пред Мемориала с вечния огън на незнайните войни до столичната черква  "Света София”. Българската делегация на ГЕРБ в Европейския парламент ще поднесе венец.


Престъпленията на комунистическите режими трябва да се разследват така, както и тези на нацизма, за целта първо трябва да се учреди съд със статут на международен орган. Това заяви министърът на правосъдието на Естония Урманс Рейнслау на събиране в памет на жертвите на тоталитаризма, цитиран от местното издание "Постимеес".


По думите му "Трябва да се направи оценка на престъпленията на комунистическия режим на международно ниво и заедно да ги осъдим. Днес престъпленията на комунистически режими не попадат под компетенцията на нито един международен съд. Затова предлагам да се сключи международно споразумение, съгласно което ще бъде създаден международен съд за разследване престъпленията на комунизма, така както се разследват престъпленията срещу нацизма", информира Дневник.