Спадът на руските туристи ще е с 20% това лято

Министър Николина Ангелкова смята, че българският туризъм може да разчита на ниските цени

Спад с около една пета на руските туристи в България може да бъде отчетен в края на туристическия сезон, заяви българският министър на туризма Николина Ангелкова в интервю за ТАСС, предаде БТА. Според Ангелкова обаче България остава една от най-популярните дестинации за руснаците и продължава да бъде най-евтината европейска дестинация на руския пазар. Така страната се надява да задържи руските туристи именно чрез ниските си цени, защото по думите й "този сезон за руснаците цената на почивката е определящ фактор при избора на място за ваканция".

Слабо начало

Предварителните данни на НСИ, публикувани в края на юли, вече показаха, че 87.9% от всички посещения на руснаци в България през юни са били с цел почивка и екскурзия. Отливът на посещенията на руски граждани през юни обаче е значителен – те са с 33.2% по-малко спрямо същия месец на предходната година. Това беше очаквано от хотелиерите заради проблемите в Русия и Украйна, а и донякъде заради засилената конкуренция от съседна Гърция. Данните на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), цитирани от Руския съюз на туристическата индустрия, потвърждават, че има тенденция на спад на руските туристи в България - през първата половина на годината отливът е бил 16%. В края на летния сезон българското министерство на туризма очаква спад от 20% на руските туристи, а министър Ангелкова допълва, че това е доста под предварителните прогнози.

Магнитът ниски цени


Същевременно по думите на министъра на туризма Ангелкова България се надява да задържи руските туристи с ниски цени. По нейни данни почивка в България е с 15-20% по-евтина от някои от най-популярните туристически дестинации в Гърция, Испания и Италия, а стойността на услугите в българските курорти е съпоставима с цените в Египет през лятото. Така българският туристически бранш разчита на ценовото си предимство, за да се конкурира с други известни туристически страни в съседство.
Данните на НСИ обаче показват, че освен спад при руснаците през юни има намаление и на немските и гръцките туристи в страната. Същевременно пътуванията на българи към южната ни съседка например скачат тройно, така че трудно може да се очаква български туристи да компенсират въпросния отлив на руснаци и на други западноевропейски туристи от нашите курорти.
Все пак Ангелкова смята, че България е сред най-популярните туристически дестинации на руския пазар, като цитира юнската статистика на руската търсачка "Яндекс", според която България достига седмо място сред най-търсените в интернет дестинации. Тя посочва още "руснаците могат да разчитат на облекчаване на визовия режим в България" и обещава, че заедно с Министерството на външните работи ще облекчат издаването на визи за руски туристи.

capital.bg