2364 бензиностанции изпуснати от проверката

Портфейл

24-08-2015, 06:13

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Бензинът поевтиня, изравни се с австрийския

Българският институт по метрология изпусна 2364 бензиностанции в страната в акцията по препломбиране на измервателните уреди, наредена от премиера Бойко Борисов в сряда с краен срок за приключване до полунощ в събота, пише в. "Труд".
От Министерство на икономиката вчера съобщиха, че са проверени 10 862 уреда на 741 обекта. Официален анализ на Министерство на финансите обаче твърди, че в България има 3105 бензиностанции без ведомствените. Така излиза, че две трети от бензиностанциите не са проверени.
“Сравнителният анализ показва, че общият брой на бензиностанциите за продажба на горива на територията на страната е 3105, при над 30 000 ведомствени бензиностанции", пише на сайта на Министерство на финансите от януари 2015 г.
От Министерство на икономиката вчера не можаха да дадат отговор защо има такова драстично разминаване в броя на бензиностанциите. Оттам обещаха да изпратят отговор по този казус днес. В официалното си съобщение ведомството уточнява, че през тази седмица ще бъдат проверени още 138 разходомера, за които има предварително подадени заявки и изготвен график за проверка.

Междувременно след като държавата започна проверки по бензиностанциите дали има измами при продажбите на горива, бензинът поевтиня.

От уикенда литър от масовия А-95 се продава в големите вериги за 2,24 лева - с 6 ст. по-малко, отколкото беше в петък. С това цената му стана една от най-ниските в ЕС и се изравни с тази в Австрия, показва справка в сайта energy.eu. По-евтино бензинът се продава в Полша (2,18 лв.) и Естония (2,21 лв.).

При част от големите вериги има намаление и на дизела - с 2 ст. до 2,24 лв., но в повечето продължава да се продава за 2,26 лв. Това го прави един от най-скъпите, тъй като в 16 държави цената е по-ниска.

Намалението на горивата дойде само ден след като премиерът Бойко Борисов и шефът на митниците Ваньо Танов обявиха, че подозират наличието на картел, тъй като цените на горивата се различавали само с 1-2 ст. при различните бензиностанции.

Танов уточни, че проверките на екипи от НАП, митниците, МВР и прокуратурата установили, че фискални устройства не предават информация към НАП при продажбата на горива. Открити били и допълнителни цистерни, които са сложени нелегално. Имало случаи, при които се отчита заредено гориво за 20 лева, а реално били сипани за 17 лева. Засечени били измами и с качеството на горивата.

Премиерът пък заяви, че държавата повече няма да допуска това и всеки ще бъде поставен на мястото си.


„С това ще бъдат инспектирани всички налични бензиностанции в страната”, заключават от ведомството. Дори и с тези още 10-20 обекта обаче отново се губят две трети от бензиностанциите.
От проверени 10 862 уреда, едва при 87 разходомера са констатирани отклонения над нормата и са затворени. Така нередовни се оказват едва 0,8% от проверените уреди. Редовните уреди са препломбирани, твърди министерството.