Депутати адвокати са оневинени за конфликт на интереси

Най-доброто от печата

24-08-2015, 06:55

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Поводът за производството срещу тях е скандалният законопроект за адвокатурата

Комисията за конфликт на интереси не откри частен интерес на Данаил Кирилов, Свилен Иванов, Анна Александрова, Петър Славов и Четин Казак. Петимата народни представители и членове на правната комисия в парламента са станали обект на производство по сигнал във връзка с промените в Закона за адвокатурата, внесени от тях през пролетта и предизвикали силен обществен резонанс. Неговият подател не е известен, тъй като от известно време комисията не пуска дори инициалите на подателите на сигналите.

Депутатите са упрекнати, че са в конфликт на интереси като вносители, които ще извлекат ползи от приемането на законопроекта в личната си практика на адвокати. "Частният им интерес може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията им по служба във връзка със законопроекта", се твърди в сигнала.

През февруари депутатите адвокати внесоха проект, изработен от Висшия адвокатски съвет. Според него за всяка комуникация с държавните органи бизнесът трябва да си наема адвокат. Освен това на защитниците се прехвърлят някои от правомощията на нотариусите. Против това се обявиха професионалните организации на нотариусите, счетоводителите, юрисконсултите, брокерите на имоти, Стопанската камара, КНСБ, Българският Хелзинкски комитет.

През май и юни комисията е изслушала депутатите. Те са заявили, че не са писали лично законопроекта, а той е изработен от Висшия адвокатски съвет и адвокатските колегии, които много настоявали да бъде внесен в парламента. Вносителите решили да дадат възможност проектът да бъде обсъден. Стремили се обаче "да бъдат прецизни при изявяване на волята си" и изрично уведомили колегите си в Народното събрание, че действат и като депутати, и като адвокати. Кирилов и Славов дори посочили, че изначално не подкрепяли проекта.

Според комисията Александрова и Иванов не са били вписани като адвокати към 23 януари, когато е внесен законопроектът. "По преписката не се събраха данни клиентелата на адвокатите вносители да зависи от броя на другите вписани адвокати към момента", пише в решението, с което депутатите се оневиняват. "Не се установява предлаганите законодателни промени пряко да пораждат благоприятни материални или нематериални последици или да поставят посочените лица в привилегировано положение, поради което за тях не е налице облага", е изводът на тримата членове на комисията за конфликт на интереси - Катя Станева, Николай Николов, Паскал Бояджийски. В тяхна полза е и това, че не те са писали проекта, а Висшият адвокатски съвет след широки обсъждания в адвокатските колегии.

 ЗАСТОЙ

Досега проектът не е минал на първо четене, а през април стана ясно, че губи подкрепа и сред вносителите си. Тогава се състоя среща между работодатели, съсловни организации и депутати от Патриотичния фронт, които обявиха, че имат сериозни възражения срещу приемането му. Законопроектът все още не е разгледан в правната комисия на Народното събрание, тъй като членовете й се колебаят как и дали да продължат работата по него.