Родители ще могат да присъстват на матурите

Най-доброто от печата

24-08-2015, 07:00

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ще следят на камерите запреписвачи

Родители ще следят камерите при провеждането на матурите през учебната 2015-2016 година. Това стана ясно от изказване на министъра на образованието и науката Тодор Танев. Промените, позволяващи това, ще станат факт, след като се приеме нова наредба за провеждане на зрелостните изпити.
„Всеки момент на сайта на МОН ще бъде публикувана Наредба №3 за матурите. Едно от основните неща в нея е, че за пръв път се прави централен управителен орган на матурите”, разясни министърът. По неговите думи досега не е имало подобно звено. Идеята е да се създаде специална държавна комисия, която да се занимава само с матурите - като отдел на МОН. „Ако това стане, ще мога да направя едно от най-важните неща според мен. Искам тройка родители, посочени от родителските настоятелства, да гледат камерите по време на матурите. До 14 септември ще го обсъждаме, след което наредбата влиза в сила”, заяви в Шабла просветният министър проф. Тодор Танев.
В наредбата от МОН предлагат още директорите да сформират специални комисии в училищата, в които да могат да участват и родители. Комисиите ще отварят секретните пликове и ще разпределят материалите. Техен член ще следи видеонаблюдението в залите в реално време. В наредбата за провеждането на матурите се предлагат и изрични текстове, според които зрелостниците ще бъдат отстранявани, ако преписват от хартиен носител, телефон или свои съученици. Същото важи и за изнасяне извън залата на изпитни материали.
Танев изрази съжаление, че през 2015 година няма да се осъществи мечтата му да пусне повече матури. Според него ученик, който завършва например спортно училище или музикална гимназия, трябва да държи втора матура по специалния си предмет.
Осем от всички 2400 училища пък нямало да приключат с ремонтите до 15 септември. Учебните заведения са в големи градове и забавянето се дължало основно на изграждане на нови крила. Шест групи от експерти, избрани на случаен принцип, пътували из страната и проверявали критичните строежи.
Танев коментира и темата за изготвянето на нови учебници. „Нови учебници не могат да се пишат, докато няма нови учебни програми. А нови програми не може да има, преди да има нов закон. Затова го чакаме този закон най-после”, подчерта той.