Младата държава Косово е дала най-много бойци на джихадистите

Свят

24-08-2015, 11:05

Снимка:

©Getty Images

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

"Дейли Телеграф" прогнозира, че тази част на Европа може да стане нов фронт на ИД

Косовският град Качаник може да се определи като европейска столица на джихадистите, пише британският вестник "Дейли Телеграф”.


Само през последните три години 24-ма младежи от Качаник са се присъединили към джихадистите от "Ислямска държава". Общият брой на косоварите присъединили се към халифата е над 300 души, пише още изданието и предупреждава: Бройката не изглежда много голяма, но когато се има предвид, че в Косово живеят 1,8 млн. души, тогава става ясно, че най-младата държава в Европа е дала най-много бойци за ислямистите.


25-годишният Лавдрим Мухаджери от Качаник се прослави като един от най-жестоките и най-брутални джихадисти в Сирия. В собствения си профил във Facebook той публикува снимки как обезглавява един младеж, а друг убива с минохвъргачка.


"Заради Мухаджери Качаник се превърна в символ на най-радикалното място в Косово, а може би и на целите Балкани”, казва местният имам Мусли Вербани и припомня, че местните радикални ислямисти още преди четири години са го изхвърлили от мюсюлманската общност. "Още тогава предупреждавах какво ще ни се случи, но никой не пожела да ме чуе”, казва още Вербани.


В репортажа се припомня, че и от останалите балкански държави има доста лица, които са се присъединили към "Ислямска държава" - 200 души от Албания и 160 от Босна и Херцеговина. Поради тази причина има притеснения, че тази част на Европа може да се превърне в нов фронт за ислямистите в Европа, но и за самите Балкани.


Град Качаник се намира на самата граница с Република Македония, в непосредствена близост до граничния пункт Блаце. В града живеят около 30 000 души.