Украинци излизат на шествие за Деня на независимостта

Животът

24-08-2015, 13:43

Снимка:

снимка, burgasnews

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Неравна битка между украинци и холандци

То ще започне в 18:00 от ул. Славянска 31, ще премине по Богориди

Митинг-шествие на украински граждани, живущи в гр. Бургас и региона, ще се проведе днес. Той е по повод Деня на независимостта на Украйна. Това съобщи почетният консул на Украйна в Бургас Димитър Караненов. Шествието ще започне в 18:00 ч. от ул. Славянска 31, ще премине по Богориди в посока морската градина и ще завърши на моста.
На 24 август 1991 г., като част от процеса на разпадане на Съветския съюз, Украйна обявява своята независимост. Решението е утвърдено с голяма мнозинство на референдум, проведен на 1 декември 1991 г. Съветският съюз официално спира да съществува на 25 декември 1991 г. и суверенитетът на Украйна е признат от международната общност.
Президентът на САЩ Барак Обама поздрави президента на  Украйна Петро  Порошенко и украинския народ с 24- годишнината  от обявяването на независимостта. По думите му, през последната година страната е направила  важни стъпки за постигането на целта, която си е поставила с обявяването на своята независимост през 1991 г. Обама уверява, че САЩ ще подкрепят Украйна в този толкова важен период от нейната история.
Своята подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на страната заяви е френският президент Франсоа Оланд.
Папа Франциск също поздрави  президента Порошенко и украинския   народ с празника. „В тази сложна ситуация се моля за вашата страна , възобновявайки  духовната си връзка с жертвите и семействата им, и с всички, които страдат. Подкрепям усилията на украинския народ към единение." - заявява папата.
Своите поздравления отправиха китайският лидер Си Цзинпин,  полският президент  Анджей Дуда и др.