Трети ден търсят младежа под връх Белмекен

Животът

24-08-2015, 13:57

Снимка:

©frognews.bg

Автор:

Пловдив Утре

Всичко от Автора

Над 300 спасители, пожарникари, доброволци и следови кучета обхождат района

Трети ден над 300 души издирват 21-годишния мъж, изгубил се в района на връх Белмекен в Рила.
В 8:30 часа тази сутрин, издирването е възобновено, съобщи dir.bg. Спасители от Разлог и Банско, доброволци и пожарникари участват в претърсването на високопланинския район.


9 планински спасители и 6 кучета са изпратени в района на връх Белмекен, съобщиха от Планинска спасителна служба при БЧК. За момента все още нямат никаква информация за младежа.
Говорителят на ОД МВР - Пазарджик Мирослав Стоянов съобщи, че и от полицията в Пазарджик е изпратено следово куче с водач.


"Екипите, разделени на няколко лъча, претърсват цялата местност Балабаница под връх Белмекен, откъдето е изчезнал младият мъж", допълни Мирослав Стоянов.
21-годишният Мехмед изчезна в събота около 13:00 часа, в района на хижа "Христо Смирненски". По това време той и семейството му събирали боровинки в гората. Мехмед тръгнал пет минути по-рано с две кофи към семейната им кола, но така и не стигнал до нея.


С изчезването на младия мъж са изчезнали и двете кофи с боровинки, което предполага, че той не е нападнат от мечка или вълк.
Преди изчезването си Мехмед разговарял с приятелката си по телефона, която е от село Аврамови колиби, Благоевградско.


Младежът е студент в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Може да се каже, че отлично познава гората и е трудно да се предположи, че се е загубил.
"Учудващо е как може да изчезне 21-годишният младеж за толкова кратко време, като се е движел на разстояния от няколко минути от своите близки", каза кметът на село Юндола Мехмед Местан, цитиран от "Фокус".


Според него, вероятно има затруднения с обхвата на мобилните оператори и това може да е причина да не може да се локализира неговото местоположение.
"Има предположение, че е подплашен от диви животни и може да е изгубил ориентация от маркировката, но почти невъзможно е да е бил нападнат от животно. Маркировката не е на много добро ниво в този участък, на места е окрадена и затова стават такива случаи на изгубвания в планината“, уточни Местан.


Той посочи, че и младежи от Юндола са мобилизирани в акцията по търсенето на младежа.
"Важно беше да са енергични млади хора, които да се борят с предизвикателствата на терена там, тъй като има много ниска клекова растителност, която е трудно проходима. Разчита се на планинските кучета, тъй като терена е труднодостъпен и те имат възможност да влязат там“, каза още кметът на село Юндола.
"Много местни хора от недоимък правят рискови излизания в планината за беритба на горски плодове и затова се стига до такива инциденти", смята още Местан.


В неделя близо 300 души участваха в търсенето. В него се включиха и жители на Света Петка, включително и кметът на селото, ловци и пожарникари от Велинград. Гъста мъгла в района на върха обаче затрудни спасителната операция и тя бе преустановена към 21:00 часа до подновяването й днес.