Център за ранна онко диагностика ще заработи от януари

Мисия

24-08-2015, 15:57

Снимка:

rusmedserv.com

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

Той разполага с ядрено-магнитен резонанс и компютърен томограф

От януари следващата година гражданите на Стара Загора и хората от региона ще могат да се възползват от възможностите на Центъра за ранна диагностика на онко заболяванията. Това увери заместник-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски в Стара Загора. Той присъства на откриването на централна болнична стерилизация, чието изграждане също е част от проекта за създаване на Регионалния център.

Общата стойност на проекта е 5,4 милиона лева. Той е един от 17-те подобни проекта, които ще бъдат изградени в страната. Финансирането на проекта е осигурено от Европейския фонд за регионално развитие и държавния бюджет на България.

Срокът за изпълнение на проекта е 28 месеца. "Част от апаратурата - ендоскопска, лапароскопска, както и тази за централна стераиизация вече пристигна. До края на годината предстои да бъдат доставени модерен ядрено-магнитен резонанс и компютърен томограф, предаде Дарик.

Завършиха и строително-монтажните дейности, чрез които бе направен ремонт на помещения на втория етаж, превърнати в отдел "Стерилизация", преустроена бе съществуваща сграда в кабинет за ядрено-магнитен резонанс, преустроени бяха и съществуващи помещения в кабинет за компютърен томограф.

Ремонтирани бяха и асансьорни уредби, повишена е енергийната ефективност на част от сградния фонд", обясни Мариана Василева от здравното министерство.

"От януари всички граждани ще могат да се възползват реално от възможностите на Центъра", допълни зам-министър Персенски.

"Проектът предвижда и разкриването на 10 нови работни места в образната диагностика и стерилизацията", допълни изпълнителният директор на УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" доц. Йовчо Йовчев.