Шефът на ЕК: Няма нужда от нова среща на върха за имигрантите

Свят

24-08-2015, 17:30

Снимка:

minnpost.com

Автор:

hristovam

Всичко от Автора

В същото време в Белград откриват инфо център за нелегални, напливът им е драстичен

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отхвърли призивите за нова среща на върха на ЕС заради увеличаващия се наплив от имигранти, като заяви, че страните членки трябва да престанат да се бавят, а да приложат съществуващите споразумения по въпроса, съобщава "Ройтерс".

Коментарът на Юнкер идва часове преди срещата на германския канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд в Берлин, чиято тема е именно притокът на имигранти в Европа.

"Не се нуждаем от нова среща на върха. Страните членки трябва да приемат европейските мерки и да ги приложат на своя територия", заяви той, като допълни, че ЕС трябва да състави единен списък със "сигурни страни", имигранти от които ще бъдат връщани.

Юнкер също така отново изрази критики към европейските правителства, които не взеха имигранти от Италия и Гърция, където десетки хиляди души пристигнаха в гумени лодки през последните месеци, за да избягат от войните в своите страни.

В същото време стана ясно, че в Белград откриват информационен център за нелегални имигранти, където те ще получават правна и психологическа помощ на майчиния си език. Причина за откриване на този център е рекордния брой хора, които се устремяват към Сърбия, съобщава нюз. бг.

През общинския център за прием на нелегални имигранти край Белград за последните 24 часа са минали повече от 8000 души от Близкия Изток и Северна Африка, показват данните на Червения кръст, съобщи радио b92.

Секретарят на Червения кръст в Прешево Ахмет Халими заяви, че бежанците, след като се регистрират и получат пакети с храна и вода, не остават в приемния център, но продължават към Белград с влакове и автобуси.

"Може да се каже, че вчера имаше рекорд в броя на бежанците, които пристигат в приемен център в Прешево. Т са хиляди и хиляди хора. Никой няма да бъде лишен от помощ, всички ще получат хранителни и хигиенни пакети, но нашите резерви са към края си", каза Халими.

Той каза, че по изчисления през приемната за мигрантите в Прешево в неделя и понеделник през нощта са преминали между 7000 - 8000 души.

Той добави, че според регистрите на Червения кръст, на базата на броя на раздадените пакети с храна и хигиена, от началото на август, когато е отворен приемния център в Прешево, са преминали около 60 000 души.

"Имаме нужда от хранителна помощ, водоснабдяване и канализация, както и от превозни средства. Превозните средства, които транспортират бежанците, които получаваме, вече не са достатъчно, тъй като те не са превозвали стотици хиляди хора", каза Халими.

Поради огромния наплив на бежанци в Сърбия идват от Македония, в община Прешево формира друг център за прием на бежанци в Миратовац.

Там има повече от 1000 души, разположени в девет големи палатки, осигурени от сръбско-руски хуманитарен център в Ниш. В неделя в Миратовац бяха доставени и 2000 одеяла.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"