ГЕРБ редят двойни листи за съветници

Политика

25-08-2015, 06:37

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Днес партията се регистрира в ЦИК

ГЕРБ ще нареди двойно по-дълги листи с кандидати за съветници от броя на членовете на общинските съвети във всички общини, съобщава „Труд“. В София например списъкът с мераклии за местния парламент от партията ще е от 122 души.
В момента тече отсяването на кандидатите за съветници навсякъде в страната като общият брой на номинациите, направени от местните партийни структури, е над 5000 души, съобщиха от щаба.
В големите градове не се очакват изненади при подредбите на листите и при номинациите и за кметове, и за съветници, твърдят от централата.
В София, където освен за кмет и общинари, ще се гласува и за 24 районни кметове, номинациите също са почти готови. В районите „Средец“, „Лозенец“, „Витоша“, „Люлин“, „Банкя“ и т.н. сегашните назначени районни управници – Вергиния Стоянова, Любомир Дреков, Валери Йорданов, Милко Младенов, Рангел Марков ще бъдат кандидати на ГЕРБ за вота. Колебания има за нова номинация в район „Студентски“, твърдят от столичната структура на ГЕРБ. На последните местни избори районните кметове не бяха пряко избираеми от гражданите, а се назначаваха. Тази промяна в Изборния кодекс бе дело на ГЕРБ. В предишния парламент обаче прекият вот за районите на София, Варна и Пловдив бе възстановен.
В четвъртък шефът на изборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов събира местните партийни лидери от Северна България във Варна за кандидатурите за изборите на 25 октомври. По същото време в морската столица ще се проведе и събитие на младежката организация на партията.
ГЕРБ се вписват в ЦИК днес
ГЕРБ по традиция ще е първата партия, която ще подаде документи в ЦИК за регистрация за участие в местните избори на 25 октомври. Близо месец младежи от партията стояха на пост и на смени пред портите на изборните надзорници, за да пазят ред. Отдавна са събрани и нужните подписи.
По закон „първата“ регистрация не дава никакви привилегии на партията или коалицията. Номерата на партиите и коалициите в бюлетините за местните избори се определят чрез жребий в общинските избирателни комисии.